separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

U slučaju 'tvrdog' Bregzita 88 odsto uvoza bez tarifa


Britanija je danas revidirala tarifni režim koji će stupiti na snagu ako iz Evropske unije izađe bez sporazuma, poručujući da će 88 odsto ukupnog uvoza biti oslobođeno carina.


U nastojanju da potrošačke cene zadrži na niskom nivou, a da pritom ne uništi domaće proizvođače, Britanija je saopštila i da bi, prema novom "vanrednom postupku revizije", od prvog dana mogla napraviti izmene u tarifnom režimu ako bude potrebe, prenosi agencija Rojters.

- Ujedinjeno Kraljevstvo je slobodna trgovinska nacija, a britanska preduzeća su u jakoj poziciji za nadmetanje na otvorenom, slobodnom tržištu - izjavio je britanski ministar za trgovinsku politiku Konor Berns.

London je novi tarifni režim prvi put objavio uoči prvobitnog datuma za istupanje iz Unije u martu ove godine, u sklopu priprema za izlazak iz bloka kojem se pridružio 1973.

Revidiranim planom snižavaju se tarife na kamione, uvode dodatnu tarife na odeću i prilagođavaju nameti na bioetanol, u nastojanju da se očuva podrška britanskim proizvođačima goriva, što je od ključnog značaja za nacionalnu infrastrukturu.

Vlada je, takođe, zadržala određenu zaštitu za britanske proizvođače automobila i poljoprivrednike, dok će se mnoge druge industrije suočiti sa jeftinijom konkurencijom iz inostranstva.

Budući da je preostalo još samo 23 dana pre nego Ujedinjeno Kraljevstvo napusti najveći trgovinski blok u svetu i da sporazum o "razvodu" još uvek nije ni na vidiku, vlada premijera Borisa DŽonsona je pojačala pripreme za potencijalno haotičan izlazak, navodi britanska agencija.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti