AKTUELNO

SAD su stavile na 'crnu listu' 28 kineskih državnih i privatnih organizacija i kompanija zbog njihove navodne povezanosti s nasiljem nad etničkim Ujgurima u kineskoj provinciji Sinkjang s većinskim muslimanskim stanovništvom.

One su sada na takozvanoj "entitetskoj listi" koja im zabranjuje kupovinu proizvoda od američkih kompanija bez odobrenja Vašingtona.

Među zabranjenima su i vladine agencije, ako i tehnološke kompanije specijalizovane za opremu za nadžor, prenosi BBC.

Kako se navodi, to nije prvi put da Vašington uvodi trgovinske zabrane kineskim kompanijama, a najpoznatiji je slučaj telekomunikacionog giganta Huaveja koji je na listi zbog bezbednosnih pitanja.

Kao razlog za uvođenje zabrane navodi se da su te organizacije "umešane u kršenja ljudskih prava i zloupotrebe".

Humanitarne organizacije za zaštituljudskih prava smatraju da Peking progoni većinom muslimanske Ujgure u takozvanim "kampovima za prevaspitavanje", dok Kina navodi da je reč o "borbi protiv ekstremizma''.

Na listi se nalazi oko 19 vladinih agencija, među kojima je i Biro za javnu bezbednost provincije.

Na isti su, navodi BBC, kompanije za nadžor poput Hikvižon, Dahua i Megvi Tehnolodži, koje su specijalizovane za tehnologiju prepozavanja lica.

SAD i Kina su u sred trgovinskog rata.

Grupe za ljudska prava i UN kažu da je Kina okružila i zatvorila više od milion Ujgura i pripadnika drugih nacionalnih manjina u logore, gde su primorani da se odreknu islama, da govore samo na mandarinskom kineskom i uče se poslušnosti komunističkoj vladi.

Kina to demantuje i kaže da ti ljudi pohađaju "centre za stručno osposobljavanje" kako bi mogli da nađu posao i pomažu da se integrišu u kinesko društvo, a sve u ime sprečavanja terorizma.

#Kina

#SAD

'