AKTUELNO

Internet nam je itekako olakšao život, ali i doneo nove izazove sa kojima se borimo svakodnevno. Veliki mamac za mlade ljude na internetu predstavljaju oglasi za posao sa enormno velikim platama, ali se iza toga zapravo krije lanac trgovine ljudima.

Maja Raković iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima rekla je da je najgore što su u pitnjau oglasi koji su svima dostupni, i mogu se naći na portalima koji se bave oglašavanjem poslovnih oglasa.

Foto: Pink.rs, Tv Pink Printscreen

- ’’VIP biznis pratnja’’ je naziv većinje ovakvih oglasa u kojima se isključivo traže devojke starosti od 18 do 28 godina, kojima je zagarantovno ’’lux’’ radno mesto uz koje ide visoka plata, čak se i direktno navodi kolika je zarada po satu – rekla je Raković i dodala da je to ništa više do legalnog naziva za nelegalnu prostituciju.

Nikola Antić, član Mladog tima Biroa za borbu protiv korupcije objasnio je da je najbitnija edukacija mladih ljudi, te i da se Mladi tim Biroa bavi prevencijom i edukacijom mladih kako bi izbegli da budu žrtve trgovine ljudima.

Foto: Pink.rs, Tv Pink Printscreen

- Moj zadatak je da mladima približim, kroz prevenciju edukacijom, temu trafikinga, ukažem im na na opasnosti koje poslovi i oglasi na koje nailaze u virtuelnom prostoru, pa i svakodnevno, nose sa sobom – rekao je Nikola i dodao da to mogu biti oglasi za učenje jezika u inostranstvu, čuvanje dece i lsično.

Katarina Jonev Ćirkaović, edukator za bezbednost dece na internetu rekla je da je zabrinjavajuće to što su deci prve igračke upravo mobilni telefoni.

Foto: Pink.rs, Tv Pink Printscreen

- Roditelje bi na kvalitetan način trebalo uputuiti kako da se snađu pri vaspitavanju dece, i kada je u pitanju realan život, ali i digitalna sfera života. Ako deci igračke menjamo mobilnim telefonima i drugim elektronskim uređajima, mi stvaramo potencijale internet zavisnike – rekla je Ćirkaović i navela da ipak sve leži u dobrom odnosu na relaciji roditelj – dete, i da se dobrom edukacijom može izbeći trafiking.

#Trgovina ljudima

'