AKTUELNO

Novinar i politički analitičar Milovan Jovanović izjavio je danas da se može očekivati da do kraja 2020. godine dođe do postizanja istorijskog sporazuma sa Albancima i zatvaranja kosovskog pitanja, i ocenio da će u tom procesu presudnu ulogu imati SAD.

U intervjuu za Insajder.IN, on je istakao da je važno podsetiti da je Kosovo u ratu s NATO-om 1999. izgubio tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević, koga je posle demokratskih promena 5. oktobra njegov naslednik Vojislav Koštunica, "u koordinaciji s delovima crkve, akademije i ruskom agenturom, abolirao za krvavi rat i gubitak Kosova".

Dodao je da se s tim, nažalost, saglasio i Boris Tadić 2004. godine kada je prvi put izabran za predsednika Srbije.

Jovanović je istakao da, međutim, danas deo opozicije, deo vlasti, deo crkve, deo akademije i deo univerziteta konstantno ponavlja da, nasuprot njima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić "nešto prodaje, predaje ili izdaje.

- Naglašavam, Vučić nije ništa izgubio, predao ili izdao. On spasava šta se spasti može. Ako uspe da postigne sporazum sa Albancima, Srbija, ali i svi u regionu, imaće čemu dobrom da se nadaju, u suprotnom, tvrdim, postaćemo balkanska Kambodža ili Laos - rekao je Jovanović.

On je ocenio da je, međutim, Vučić nažalost "na ovom najvažnijem poslu prepušten sam sebi, on je u nemogućoj misiji, potpuno sam, bez bilo čije pomoći i podrške".

Jovanović je ocenio i da će predstojeći izbori na Kosovu biti veoma zanimljivi i neizvesni.

- Mnogo opcija je na stolu ko bi mogao da čini buduću vlast i ko će biti premijer tzv. Kosova. Što se Srbije, tiče tu je sve kristalno jasno, SNS i Aleksandar Vučić ostvariće ponovo ubedljivu pobedu - rekao je Jovanović.

O tome kakva je budućnost Srbije, da li će se sve više okretati ka Zapadu ili ka Istoku, ili biti neka vrsta mosta između ove dvije opcije, on je rekao da je Srbija na putu ka EU, otvaraju se pregovaračka poglavlja, dolaze strane investicije iz zemalja EU, ali to kada će Srbija konačno postati punopravna članica EU, ne zavisi više samo od nje.

Jovanović je istakao da je, prema njegovom mišljenju, za Srbiju mnogo važnije usvajanje i primena standarda i vrednosti EU od samog datuma prijema.

#Milovan Jovanović

'