AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je na sastanku sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom UNMIK-a Zahirom Taninom ukazao na značaj daljeg nesmanjenog prisustva i delovanja UNMIK-a na KiM, kako bi se stvorili uslovi za normalan i dostojanstven život Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica, u skladu sa rezolucijom SB UN 1244.

Dačić je primio Tanina u okviru njegove redovne posete Beogradu, uoči naredne sednice Saveta bezbednosti UN o radu UNMIK-a koja će biti održana u oktobru, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je istakao važnost kontinuiranog razmatranja pitanja KiM na sednicama Saveta bezbednosti UN, imajući u vidu složenu političku i bezbednosnu situaciju u južnoj pokrajini.

- Razgovarano je o aktuelnoj osetljivoj situaciji na KiM, posebno u kontekstu niza provokativnih i jednostranih poteza koje je prištinska strana preduzela u prethodnom periodu, a koji su protivni duhu dijaloga i dodatno povećavaju napetosti - navodi se u saopštenju.

Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

Ocenjeno je da će predstojeća sednica Saveta bezbednosti UN biti prilika za razmatranje svih aktuelnih problema na KiM, kao i načina na koji UNMIK i druga međunarodna prisustva na KiM mogu da doprinesu stabilizaciji prilika.

Šef srpske diplomatije je izrazio posebnu zahvalnost sagovorniku na do sada uloženim naporima u realizaciji mandata UNMIK-a, uz očekivanje da će Misija i u narednom periodu nastaviti da deluje u punom kapacitetu, u skladu sa rezolucijom SB UN 1244.

#Ivica Dačić

'