AKTUELNO

Na Fakultetu političkih nauka održava se šesti sastanak predstavnika vlasti i opozicije u okviru "Dijaloga o izborima 2020", na temu zaštite i unapređenja biračkog prava.

Sastanku prisustvuju predstavnici SNS - Nebojša Stefanović, Vladimir Orlić i Vladanka Malović, SPS - Đorđe Miličević i Žarko Obradović, kao i predstavnici Jedinstvene Srbije, Pokreta socijalista, SDPS-a i PUPS-a.

Na sastanku je i predsednik LDP Čedomir Jovanović, predstavnici PSG, LSV-a, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, kao i Tomislav ŽIgmanov iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i predstavnik Demokratske unije Roma.

Današnjem sastanku ne prisustvuju predstavnici Saveza za Srbiju, u skladu sa odlukom o bojkotu izbora, kao ni predstavnici DSS-a.

U ime organizatora, tu su predstavnici FPN i civilnog društva Dragan Simić, Milan Antonijević, Nemanja Nenadić, Raša Nedeljkov, Milan Jovanović, Đorđe Stančić i Bojan Klačar, kao i posmatrači iz organizacija zainteresovanih za izborni proces.

Foto: Pink.rs/Jovan P

Na sastanku, koji će, kako je najavljeno, trajati do podne, razgovaraće se o problemima u ostvarivanju biračkog prava kao što su "kupovina glasova", manipulacija glasačkim listicima, obezbeđivanju pristupa biračkim mestima, a biće ponuđeni i odgovori na te probleme, neveli su organizatori, Fondacija za otvoreno društvo i FPN.

Na početku razgovora, koji je bio otvoren za medije, Antonijević je izrazio žaljenje što poziv da prisustvuju sastanku nisu prihvatili predstavnici Republičkog javnog tužilaštva i Državnog veća tužilaca, jer, kako je rekao, ne mogu da dolaze na političke skupove.

On je rekao da će na sastanku biti reči o obavezama koje je vlada preuzela na sebe, a da su predloge dostavili predstavnici SNS i SDA.

Predstavnici SKGO rekli su da su identifikovali 30 urgentnih tačaka koje treba izmeniti zbog nejasnoća i nepreciznosti, a koje se odnose na ceo izborni proces, od raspisivanja izbora do konsituisanja organa.

Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbije, ukazao je na glavne nedostatke koji se odnose na Krivični zakonik, odnosno, kako kaže, primanje i davanje mita u vezi sa glasanjem.

Dodao je da je potrebno skrenuti pažnju na Zakon o zaštiti uzbunjivača, kao i na raširene sumnje o zloupotrebi javnih resursa, koji bi se kontrolisali, između ostalog objavnom podatak o upotrebi vozila, zapošljavanju...

- Pružanje usluga, davanje poklona biračima je zabranjeno, ali tu postoji siva zona, u koju između ostalog, spadaju besplatni lekarski pregledi, i koju treba regulisati, ograničiti, zabraniti - rekao je Nenadić.

Bojan Klačar iz Cesida, govorio je o osobama sa invaliditetom, i izrazio očekivanje da njihov problem u vezi sa glasanjem može biti rešen do 2020. godine, a odnosi se na to da je njima dostupno samo 45 biračkih mesta.

On je skrenuo pažnju na vođenju razlčitih evidencija, što stvara određeno nepoverenje.

Nastavak razgovora odvija se po Chatham House pravilu, bez medijskih izveštača.

#Sastanak

'