AKTUELNO

Reagovalo Ministarstvo prosvete.

- Dobrivoj Jelić, direktor Srednje škole ''Barajevo'', nakon vršnjačkog nasilja koje se desilo u dvorištu te škole, a o kojem on nije obavestio nadležne dva dana, biće smenjen danas - reko je ministar prosvete, Mladen Šarčević.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, na osnovu vanrednog inspekcijskog nadžora prosvetnog inspektora utvđeno je da ustanova ne sprovodi mere za bezbednost i zaštitu učenika.

Naime, poslednji slučaj vršnjačkog nasilja polako dobija epilog. Nakon što je policija podnela krivične prijave zbog nasilničkog ponašanja protiv I. O.(15) i D. I. (14), koje su u školskom dvorištu šamarale, tukle i maltretirale A. M. (15), Ministarstvo prosvete je poslalo u tu školu prosvetnu inspekciju, koja je ustanovila da direktor te obrazovne ustanove nikome nije prijavio incident.

- Naš tim je utvrdio da je došlo do propusta. Direktor škole će danas biti razrešen dužnosti - kaže ministar.

Nažalost, slučaj brutalnog šamaranja i vršnjačkog nasilja u Barajevu nije usamljen u srpskim školama. Dragana Soćanin iz Udruženja ''Roditelj'' kaže da u našoj zemlji vlada totalna nezainteresovanost roditelja i dece za preventivna predavanja i radionice o sprečavanju vršnjačkog nasilja.

Na snimku se vidi kako jedna od učenica Srednje škole u Barajevu lupka žrtvu po glavi i preti joj da će ''proći trista puta gore'' ako sve ispriča njenoj majci. Druga devojčica prilazi žrtvi i naređuje joj da spusti ruke, a zatim počinje da joj udara šamare, dok ostala deca dobacuju psovke.

- Kada su ''otvorena vrata'', roditelji hitaju da se raspituju o ocenama svoje dece, a kada škole organizuju predavanja o sprečavanju nasilja među mladima, pojavi se samo dvoje-troje roditelja. Takođe, đaci u upitnicima o nasilju u školama uvek daju društveno prihvatljive odgovore, a potom ta ista deca izađu u dvorište i maltretiraju vršnjake. Kod nas se vrlo malo govori o mehanizmima putem kojih bi zlostavljena deca mogla da se zaštite od nasilnika, što je vrlo važno – kaže Dragana Soćanin.

Naša sagovornica ističe da prema raspoloživim podacima veliki broj dece u školi prolazi kroz pakao zbog svoje različitosti. Prema njenim rečima, psihičku i fizičku torturu najviše trpe deca slabijeg materijalnog stanja i ona koja imaju neku vrstu hendikepa.

- Dok deca u Evropi uče da je različitost normalna pojava, kod nas vlada potpuna netrpeljivost prema svemu što je drugačije - navodi Soćaninova.

#Barajevo

#Direktor

#Vršnjačko nasilje

'