AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas prostorije Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohij u Masarikovoj ulici.

On je rekao da se divi ljudima koji se bore protiv zaborava, koji se bore da se sačuva sećanje na naše junake i civile. Vučić je takođe dodao da je dobra vest da su pronađeni ostaci 7 članova porodica Petrović i Šutaković, ali da tu ne sme da se stane. U razgovoru sa ljudima, predsednik Vučić takođe je rekao da će država da pomogne građanima koliko je to moguće.

Vučić je prethodno razgovarao sa nekoliko žena kojima su ubili najmilije, samohranim majkama koje su sa nekoliko dece ostale bez svojih domova na Kosmetu i koje traže pravdu za svoje najmilije koji su svirepo ubijeni. Kako je rečeno, žrtava monstruoznih albanskih zločina više je od 3.000 i to od 1998. pa nažalost do današnjeg dana.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Mnogo je mladih, a govorim o svom sinu i drugim mladima, koji ne mogu da nađu posao. Želimo da vas zamolimo da za te mlade nešo uradimo. Moj sin je kao drvoseča otišao u Norvešku da radi, sa Ekonomskim fakultetom. Treba da učinimo nešto da oni ostanu na KiM -  zamolila je jedna od tih žena predsednika Vučića.

Prema predsednikovim rečima, međunarodnu zajednicu ne interesuje njihov ekonomski položaj, a da će Srbija na sve načine gledati da im pomogne.

Nakon toga, Vučić se upisao i u knjigu u koju je napisao:

Foto: TvPink Printscreen

Borićemo se da pronađemo sve nestale osobe. Nisu nestali, dok god ih pominjemo. Slava svim srpskim junacima i kosmetskim žrtvama - napisao je predsednik Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Vučiću su članovi udruženja preneli neke od tragičnih priča o svojim ubijenim i nestalim na Kosovu i Metohiji, u periodu od 1998. do 2004. godine. Vučić je rekao i da će se truditi da država ulaže što više na KiM, kako bi srpski narod ostao i opstao na Kosmetu.

Vučić je u razgovoru sa Srbima sa KiM rekao je da se Beograd uvek trudio da se Prilužje, koje je deo vučitrnske opštine i Babin Most, spoje u jednu opstinu ali da su Albanci prekršili dogovor i da to nisu dozvolili.

Predsednik je zjavio da je danas spreman da razgovara o zakonu kojim bi se sistemski rešio položaj porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, ali je istakao da to rešenje mora biti postavljeno na racionalnim osnovama i bez "skrivanja iza patriotizma".

- Da ne bude skrivalica iza patriotizma - kad god razgovaramo o bilo kojem od tih pitanja, uvek je ključna stvar koliko više novca treba da izdvoji država. Spremni smo da razgovaramo i pomognemo, mora da bude sve postavljeno na racionalnim osnovama, na ozbiljan način - rekao je Vučić.

Propituju nas o prošlosti oni koji najmanje prava na to imaju

Povodom kampanje u regionu  koja se vodi protiv njega i Srbije, predsednik je u svom obraćanju rekao da Srbija razmišlja o budućnosti i da je spremna da razgovara i sarađuje sa svima u regionu, ali bez ucena, pogotovo onih koji ponajmanje prava imaju da pitaju o prošlosti, a kamoli da ucenjuju.

Vučić je, na pitanje da prokomentariše kampanju koja se i dalje vodi protiv njega, i u kojoj neki u regionu priželjkuju slabu Srbiju, Srbiju koja treba da plaća ratne odštete, kako to traži hrvatski predsednički kandidat Miroslav Škoro, ili u BiH, gde SDA ide na ukidanje RS, kazao da bi voleo da je od "brojnih kandidata" u regionu mogao čuti nešto što se tiče budućnosti.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Onda shvatite da se sve tiče samo toga kako bi nekakav mrski Vučić doneo na jednom velikom tanjiru svoju I glavu Srbije za sve što se zbivalo u prošlosti, a da će onda biti tek dobri odnosi i moguća saradnja. Za saradnju u budućnosti nisu zanteresovani", primetio je predsednik Vučić i dodao:

- Budućnost na način koji oni žele da vide neće biti. Mi razmišljamo o budućnostl. Spremni smo da razgovaramo i sarađujemo bez ucena pogotovo od onih koji ponajmanje imaju prava da pitaju o prošlosti a kamoli da ucenjuju. Što se deklracije SDA tiče, kaže da ju je pročitao, ali da će i dalje biti uzdržan čekajući odgovore I akte Srba, zvaničnih institucija RS, partijskih organa svih partija u Srpskoj.

Ako pokušaju u Interpol, a nisam siguran da hoće - izgubiće

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije siguran da će Kosovo aplicirati za članstvo u Interpolu ove godine i dodao da neće uspeti da ga dobije ni ukoliko pokuša. - Nisam siguran da će pokušati, a ako pokušaju, izgubiće - rekao je Vučić tokom posete Udruženju porodica ubijenih i nestalih na KiM.

"Zemanov predlog dokaz preispitivanja priznanja,ishod ..."

Vučić istakao je danas da razgovori predsednika Češke Miloša Zemana I premijera te zemlje Andreja Babiša pokazuju da postoji neka vrsta preispitivanja, ali da ne može reći da li možemo da očekujemo konačan rezultat, koji bi nam se dopao. Upitan da li je, nakon razgovora češkog predsednika i premijera I izjave da će se pitanje preispitivanja priznanja Kosova naći pred vladom I Senatom, optimističan da će doći do povlačenja priznanja, rekao da ne može o tome da govori.

- Zahvalan sam predsedniku Zemanu, ali I premijeru Babišu da su o tome razgovarali. To pokazuje da tema postoji, da postoji neka vrsta preispitivanja, ali, da li možemo da očekujemo konačan rezultat koji bi nam se dopao, ne znam - rekao je on. Vučić je naglasio da sve to pokazuje koliko Ccesi poštuju Srbiju I koliko su iskreni prijatelji našeg naroda.

S Palmerom imam puno toga da pričam,daleko smo od rešenja

Vučić rekao je da sa zvaničnikom Stejt departmenta Metjuom Palmerom "ima dosta toga da razgovara o Kosovu i regionu", ali da iz toga ne treba izvlačiti zaključke da li je pozicija Srbije sada bolja nego ranije.

- Nisam u stanju da komentarišem da li je bolja ili lošija pozicija, jer sam se tih procena od neodgovornih naslušao u prošlosti. Kad igrate utakmicu, igrate do kraja, dok sudija ne svira kraj, do 90 ili 95 minuta. Ne možete da procenjujete u 37 minutu - rekao je Vučić novinarima.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Daleko smo, kaže, od rešenja.

- Naš posao je da se borimo za ostvarenje naših nacionalnih interesa i da razumemo da stvari ne mogu da izgledaju kako mi želimo i da u odnosu s međunarodnom zajednicom ne učestvujemo u 'fontani želja', pa da bude kako mi želimo - rekao je Vučić.

On je prokomenatrisao da je njegov govor u Pranjanima privukao, posle autorskog teksta o plebsu i eliti, najviše pažnje, upravo zato što je reakao istinu, i Amerikancima i Srbima, u lice.

#Aleksandar Vučić

'