AKTUELNO

Period između dva rata u Srbiji specifičan je po mnogo čemu, pa i po bujanju spiritualizma, što je stvorilo zlatno doba za vračare, koje su postale neverovatno popularne. Toliko, da su kod njih dolazila imućna gospoda, dame iz visokog društva, pa čak i ministri.

U vreme između dva svetska rata, čekaonice su bile pune dama koje su odgovore za svoju budućnost tražile kod vračara. Doba novih proročica koje tada nisu više išle od vrata do vrata, već su klijenti dolazili njima.

U to vreme bilo je popularno i prizivanje duhova. To je na dvor Obrenovića uveo državnik i diplomata Čeda Mijatović. Među najpoznatijim vračarama u Beogradu, bila je izvesna Femka. Ona je u sobi držala crnu mačku i sovu koje su joj pomagale da bolje "vidi" budućnost. Njena čekaonica je uvek bila puna.

Ona je gledala u karte i čitala budućnost izlivanjem voska na papir. Pozivala je i duhove takođe.

Pored Femke popularna je bila i Milica Miočinović, a ona je predviđala i budućnost celog sveta. Predivdela je pad komunizma

Demokratska društva naići će na težak period, i teško će preživeti - izjavljivala je ona.

Takođe, postoji priča o izvenosno Mariji Mitić. Ona nije uzimala novac za svoja predviđanja. Za nju je čak i prota Uglješa Jelić govorio da je zaista vidovita ali da se slabo zna šta je tačno predivdela.

#Beograd

'