AKTUELNO

Napad na najveću fabriku za preradu nafte Aramko u Saudijskoj Arabiji umanjio je za pet odsto svetsku proizvodnju nafte i izazvao najveći skok cena tog energenta od 1991. godine, nakon što su američki zvaničnici za napad okrivili Iran.

Cene nafte skočile su jutros za oko 10 odsto, nakon što je napad na najveću fabriku za preradu nafte Aramko u Saudijskoj Arabiji smanjio proizvodnju za više od 5,7 miliona barela sirove nafte dnevno.

Nakon početnog skoka, cene sirove nafte su se stabilizovale, a trgovci analiziraju moguće dugoročne implikacije.

Predsednik Donald Tramp je odobrio korišćenje američkih zaliha nafte za hitne slučajeve kako bi se osigurale stabilne količine nakon napada koji je umanjio svetsku proizvodnju za 5 odsto i povećao cene nafte više od 19 odsto rano jutros, nakon čega se taj skok stabilizovao na oko 10 odsto.

Južna Koreja je takođe saopštila da će razmatriti puštanje u promet nafte iz svojih strateških rezervi ako se okolnosti oko uvoza sirove nafte nakon napada na Aramko pogoršaju.

U Aziji je jutros američka sirova nafta tokom elektronskog trgovanja na njujorškoj robnoj berzi porasla za 4,89 dolara po barelu, ili za 8,9 odsto, na 59,73 dolara za barel. Cena Brent sirove nafte, koja predstavlja međunarodni standard za naftu, porasla je 6,02 dolara po barelu, ili 10 odsto, na 66,25 dolara po barelu.

Prethodno je americka nafta skočila više od 15 odsto, a Brent za gotovo 20 odsto.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, preuzeli su odgovornost za napad na postrojenje Saudi Aramko koji je paralizovao proizvodnju više od polovine globalnog dnevnog izvoza Saudijske Arabije i više od 5 odsto svetske dnevne proizvodnje sirove nafte.

#Cena

#nafta

'