AKTUELNO

U svetu se dešavaju promene koje idu u korist Srbije, ali Amerika, kao velika sila, ima čvrst stav po pitanju Kosova, i potrebno je dosta vremena i snage da se to promeni, kažu gosti Pinka.

Godišnjica, 75 godina od najveće operacije spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca ikada, poznatije kao operacija "Halijard", obeležena je juče u selu Pranjani, kod Gornjeg Milanovca. Manifestaciji su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki ambasador Kajl Skot kao i ministri i predstavnici drugih savezničkih zemalja.

Obrad Kesić, šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu, kazao je da je važno što je Srbija shvatila koliko je to pozitivna priča.

Foto: TvPink Printscreen

- Ignorisanje ove priče je nasledstvo ranije istorije, tačnije nasledstvo od komunista. Na žalost to je bila njihova loša odluka, i dobro je što je sada država Srbija to promenila – rekao je Kesić u Novom jutru.

Kesić je rekao da ambasador Skot svake godine prisutvuje ovoj manifestaciji.

- Skot ima politčiki pogled koji za nas nije prihvatljiv. Imamo sve ono što se dešavalo u svetskim admnistracijama gde je rečeno da je pitanje Kosova završeno, međutim tu se sada priča promenila naročito sa dolaskom Trampa na čelo Amerike – objašnjava Kesić.

Miroslav Stojanović, bivši dopisnik Politike iz Bona, kaže da su gestovi jako bitni koji mogu da pokažu atmosferu, a to se odnosi i na jučerašnji događaj.

Foto: TvPink Printscreen

- Politiku prema nama određivala je prethodna administracija, na koju je Tramp inače alergičan. On je impulsivan i zna da je to nekada bila jedna rigorozna garniture koja je određvaila i našu politiku. To se menja, stvara se jedan dobar manevarski prostor za nas i našu poliku – objašnjava Stojanović.

Kako kaže, jučerašnji događaj je važan.

- Bitno je da postoje detalji u prošlosti koji Ameriku stavljaju u pozitivan kontekst – smatra on.

Kesić smatra da se u svetu dešavaju promene, koje po njegovoj proceni, idu u korist Srbiji, ali kako je opazio, postoje neke stvari koje su statične.

- Amerika, kao velika sila, nikada neće da prizna da je napravila grešku. Retorika na neki način ostaje, trebaće dosta vremena da dođu do zaključka da to ne fukncioniše. Amerikanci su najviše gurali tu priču oko nezavisnosti Kosova i najviše su uložili i sada ta priča bledi – smatra on.

#Aleksandar Vučić

#Kosovo

#SAD

'