AKTUELNO

Nedelja ponosa završava se danas paradom koja se ove godine održava pod sloganom "Ne odričem se", a Goran Miletić iz organizacije Prajda za je rekao da ne očekuje probleme, jer imaju poverenja u policiju.

O stepenu poverenja u policiju govori i to što su oranizatori aplicirali za organizaciju evropskog prajda, ali napominje i da se prajd i dalje i to na celom Balkanu doživljava kao ''udar na tradiciju".

Beogradski Prajd pod sloganom "Ne odričem se" posvećen je svim roditeljima koji se ne odriču svoje dece i koji su ponosni su na svoju decu.

Šetnja će krenuto od Slavije do Studentskog trga, a počeće oko 14.30 sati obraćanjem "kume" parade, novinarke Suzane Trninić, dok će ulazi biti otvoreni od 12 sati, najavili su ranije organizatori.

Ove godine je obezbeđeno više ulaza: Slavija, iz Resavske ulice, ugao Makedonske i Kolarčeve, Prizrenske ulice, Zelenog venca i hotel Moskva. Miletić je pozvao predstavnike medija da uđu na ulaz Slavija.

Povorka će se kretati od Slavije ulicama Kralja Milana, Kolarčevom, preko Trga Republike, Vasinom, do Studentskog trga.

Novina je da će nakon toga u Studentskom parku od 16 do 20 sati biti organizovan zabavni program otvoren za javnost. Takođe, novina je što će Prajd info centar raditi do proleća, a ne samo mesec dana, kao ranijih godina.

I ovog puta biće upućeni zahtevi vladi, a njih je sedam. Traži se, naime, odgovornost države i bolja zaštita prava kada je reč o LGBT populaciji, sankicionisanje svih slučajeva nasilja i zločina iz mržnje, usvajanje zakona o rodnom identitetu, usvajanje zakona o registrovanim istopolnim zajednicama.

Takođe, zahtev je objektivno izveštavanje o LGBT zajednici, zatim reforma obrazovanja i izbacivanje diskriminatorskih sadržaja iz udžbenika kada je u pitanju LGBT i usvajanje zakona koji bi sprečio vršnjačko nasilje na osnovu rodnog identiteta i seksualne orijentacije.

#Parada

'