AKTUELNO

Papina želja je da Srbija što pre uđe u Evropsku uniju, jer će projekat ujedinjene Evrope biti gotov tek kada se integrišu i zemlje Zapadnog Balkana, rekao je visokopozicionirani sveštenik iz vatikanske hijerarhije.

On je podsetio da je Vatikan i do sad imao uticaj na politiku Brisela, gde su inicijative ranijih papa bile dobrodošle. Razgovor pape Franja i predsednika Aleksandra Vučića po mišljenju mnogih u Vatikanu bio je izuzetno koristan i konstruktivan, rekao je sveštenik, ponavljajući da je i tom prilikom izražena želja svetog oca da poseti Srbiju.

- Nije tajna da je velika želja ovog pape da ode u Srbiju, ali i Rusiju. Vatikan je svestan da to ne zavisi, kada je reč o Srbiji, samo i isključivo od predsednika Vučića, ali su veoma dobro prihvaćene njegove reči iz kojih se vidi da podržava dolazak pape - rekao je sagovornik Novosti.

Papa je sa Vučićem, ukazuju u Vatikanu, imao veoma otvoren razgovor, nije se bežalo ni od najosetljivijih tema, a predsednik Srbije detaljno je upoznao papu sa događajima na Kosovu, pišu Novosti.

Utisak je sagovornika, koji naglašava da je reč o ličnoj proceni, da se neće ništa menjati ni u odnosu Vatikana prema priznanju Kosova.

- U diplomatiji nikad ništa nije gotova priča, ali procenjujem da je glavna poruka Vatikana da se sedne za sto i razgovara. O priznanju Kosova nema u ovom času ni govora - rekao je sveštenik.

Vatikanski krugovi su sa posebnom pažnjom propratili inicijativu da se radi na uspostavljanju boljih odnosa Hrvatske i Srbije, pišu Novosti. Istovremeno, Vatikan pažljivo prati i položaj katolika u Srbiji, a sagovornik kaže da ga ne bi iznenadilo da vatikanska diplomatija uskoro pokrene inicijative koje bi vodile poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske.

Izvor Novosti u Vatikanu ukazuje "da, ako ova poseta budi nadu za početak nečeg novog, to bi pre svega značilo da i dijalog Hrvatske i Srbije bude konstruktivniji".

Na pitanje hoće li papa uskoro posetiti Srbiju, izvor Novosti je rekao da "Niko nikoga ne požuruje, ali utisak je mnogih u Vatikanu da je došlo vreme da papa Franja otputuje u Beograd".

#Srbija

#Vatikan

'