AKTUELNO

Srbija je odgovorna i pozudana članica Uneska, a kako bi jače doprinosila njenom radu ponovo će se kandidovati za Izvršni savet intelektualne grane UN, izjavio je danas ministar Ivica Dačić nakon konferencije 'Medijska i informaciona pismenost u digitalnom dobu', kojoj je prosistvovala i direktorka Uneska Odri Azule.

- Srbija želi što bliže i više da sarađuje sa Uneskon na svim poljima kao i u realizaciji sveukupne Agende održivog razvoja 2030 - rekao je Dačić novinarima nakon prvog dela skupa koji pokazuje spremnost Srbije da doprinese realizaciji globalnih prioriteta i ciljeva Uneska i ukaže na važnost medijske i informacione pismenosti.

Dačić je ocenio da je učešćem direktorke Uneska Odri Azule, za čiji izbor je Srbija glasala, skupu u Beogradu potvrđena potreba za jačanje saradnje ne smo u oblasti zaštite kulturne bastine što je, kako je dodao, za Srbiju značajno, pogotovo zbog liste svetske bastine u opasnosti, već i u svim oblasitma u nadleznosti Uneska.

On je dodao da u svim susretima posebno ukazuje na kulturnu baštinu na KiM imajuci u vidu da su četiri crkve imanastira pod zaštitom Uneska.

Kako je dodao, posebna paznja se posvećuje i istorijskim spomenicima u ostalim delovima Srbije.

Podsetio je da je Srbija svoj anagazman u Unesku pokazala i kroz članstvo u Savetu, kao potpredsednica i da će se kandidovati za rezibor kako bi nastavila da daje svoj doprinos.

Azule je zahvalila Srbiji i na anagazmanima oko realizacije mandata vezanog za kulturu, nauku obrazovanje, komunikacije i inforamcije kao i na organizaciji skupa zahvaljujući kome će se obnoviti agenda obrazovanja.

Ona je ocenila da je u sadašnjem digitalnom dobu, kada se svaka godina broji kao dve, važno promisliti novu doktrinu obrazovanja, medijsku i informaticku pismenost.

Sve to je, kako je dodala, važno i za slobodu mišljenja, izražavanja, jer oni daju kapacitet pluralizmu i dijalogu a samim tim i snagu demokratiji.

Dodala je da je sa čelnicima Srbije Akeksandrom Vučićem i Anom Brnabić razgovarala o pitanjima od sveskog znacaja - orabzovanju i potrebi da se ponovo promisle obrazovne politke u vreme industrisjke revolucije.

- Razgovarali smo i o veštačkoj inteligenciji, kreativnim industrijama važnim za razvoj svakog društva, obrazovanju žena, devojcica i naučnom obrazovanju kao i da se sastala sa nekima od njih - rekla je ona.

Ministar je uručio Azule uramljenu reprodukciju strane Miroslavovog jevanđelja koje je prvo upisala na Uneskovu listu svetske baštine.

Dačić je najavio i da će učestvovati na Generalnoj konferenciji Uneska.

#Ivica Dačić

'