AKTUELNO

Krda jelena, čopori vukova pa čak i medvedi proteklih dana posećuju kuršumlijska sela na Radan planini i pričinjavaju štetu njihovim žiteljima a najugroženije je selo Pupavci kod Prolom banje gde se 20-ak jelena nekontrolisano kreće, upada u dvorišta i uništava voćnjake i useve, čime unose strah kod meštana.

Meštanin sela Pupavci Rajko Vidić rekao je agenciji Beta da se jeleni sa planine najčešće kreću u krdima i danju i noću.

- Sada je period parenja, pa su jeleni veoma opasni, jer mogu da napadnu i čoveka. Meni su pojeli šljive u dvorištu i ogulli stable tog voća. Kada naiđe krdo jelena, mi se sklanjamo u kuće dok oni sami ne odu - rekao je on.

Gotovo svako seosko domaćinsto u tom selu je pretrpelo štete koje su jeleni naneli a Miloradu Gojkoviću su uništili gotovo ceo voćnjak.

- Za samo nekoliko sati su obrali sve šljive i polomili grane. Rogovima ogulili stabla. Orahe koje sam posadio - sve uništili. Ja sam imao direktan susret sa krdom jelena, popeo sam se na drvo i više od deset sati sam tu provep - kaže Gojković.

Meštani pričaju da u tom selu nije neobično sresti jelena u sred bela dana, po dvorištima, šumskim putevima ili livadama.

Foto: Wikipedia

Slavica Vidić živi potpuno usmljena na planini, prvi komšija je udaljen tri kilometara, a kako je njeno domaćinstvo na rubu šume, stalno je na udaru krda jelena, ali i vukova i medveda.

Bila je, kaže, prinuđena i da puca jer joj je stado ovaca bilo ugroženo.

- Jeleni su mi uništili useve, plastenik i baštu. Nedavno je čopor vukova ušao u dvorište, ja sam sa kućnog praga ispalila dva metka u vazduh. Policija je došla i oduzela mi oružje - kaže Slavica.

Ona je navela da će sada morati da se brani golim rukama ili da pobegne i ostavi stado ovaca i krave divljačima.

- Ne smemo ni u vazduh da pucamo. Nemamo način da se odbranimo. Jelen je ušao među moje krave, a zatim je mene jurio. Popela sam se na jabuku, odatle sam zvala sve moguće službe u pomoć - priča Slavica.

Jelen je čekao Slavicu ispod jabuke nekoliko sati, nakon čega su zaposleni u Srbija šumama došli, odstrelili jelena i spasili Slavicu.

Meštani Pupavca su nakon oduzimanja oružja Slavici Vidić odlučili da se organizuju i da se od divljači brane petardama i poljoprivrednim alatom.

Foto: Pixabay.com

Čedomir Gojković iz Pupavca kaže da se meštani svako veče okupljaju kod nekoga od njih, kako bi ih bilo više, radi sigurnosti i odbrane.

Osim jelena i vukova, meštani Pupavca se često suočavaju i sa medvedima.

Novici Vidiću medved je uništio pčelinjak.

- Pojeo mi med i saće i sve košnice razneo - kaže Novica.

Meštani su se svima žalili - Srbija šumama, Lovačkim udruženjima a svaki incident su prijavljivali i policiji. Kažu da ih policijski zapisnik nije zaštitio, niti smanjio strah.

Oni smatraju da je do najezde divljači došlo zbog toga što su životinje puštene iz lovišta "Sokolovica", kojim gazduju Srbija šume. Upravnik lovačkog udruženja "Soko" iz Kuršumlije je Beti potvrdio da je divljač puštena iz tog lovišta.

- Lovačko udruženje ne gazduje jelenima, dok za drugu divljač ne znamo. Znamo da je skinuta ograda sa ogradjenog dela lovišta pre tri godine i da je divljač puštena na slobodu. U međuvremenu se namnožila - kazao je Ilić.

On tvrdi da to udruženje nema nikakvu odgovornost i da je divljač oduvek bila na toj planini, te da ništa nije čudno što se pojavljuje u ovolikom broju.

Foto: Pixabay.com

#Jelen

#Medved

#Vuk

#šuma

'