AKTUELNO

U poslednje vreme došlo je do nekoliko incidenata u Hrvatskoj, a poslednji je sprečavanje srpskih kadeta i njihovih starešina da uđu u tu državu, na šta Savo Štrbac, direktor dokumentaciono-informacionog centra Veritas, kaže da su odnosi Srbije i Hrvatske na veoma niskom nivou.

- Ja pratim od kada se to desilo, kada sam čuo da su naši pitomci i njihove starešine imali uniforme u torbama pomislio sam da to nije bila baš dobra ideja, da se ide u Hrvatsku sa uniformama Vojske Srbije. To nije bila dobra ideja jer su odnosi napeti i na veoma niskom nivou. Tu su svakodnevna prepucavanja ne samo političara. Šačica Srba koji su tamo ostali trpe strašne posledice – naveo je Štrbac gostujući u emisiji Pravac autora i voditelja Jovana Palavestre.

Štrbac kaže da imajući u vidu sve posledice rata i to da svaka strana ima svoju istinu o tom ratu i svakom događaju koji se i sada desi potpuno je razumljivo da nije bila dobra ideja da se sa uniformama, makar i u torbama ide u Hrvatsku.

Povodom plakata da je Milorad Pupovac „velikosrpski ludak“ Štrbac kaže da je i taj plakat usmeren na Plenkovića.

- To je poruka „Plenkoviću ne možeš dobiti izbore, ne možeš voditi HDZ, ako želiš da ga očistiš od nacionalista, vernika, klerofašista“. Da mnogo u HDZ-u ima ekstrema, desnih, šovinista, kako ih god nazivali, to jeste – ocenio je Štrbac.

Foto: TvPink Printscreen

Štrbac je rekao da je više od 400 hiljada Srba od 1991. do 1995. godine proterano iz Hrvatske, što govore i statistički podaci.

Nebojša Damjanović, istoričar, povodom toga što Srbija i Hrvatska imaju drugačije mišljenje o događajim u istoriji, kaže da istorija jeste nauka ali da ona ne može do kraja otkriti istinu o svemu.

- To nije nauka poput prirodnih nauka, niti će biti. Ona se ne može lišiti emocionalnosti, nema ni tu egzaktnost. Ja ne želim da obezvredim nauku kojom se bavi, ali ona jeste specifična – kazao je Damjanović.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, Srbija i Hrvatska nikada neće imati iste stavove, ali to ne znači da ne treba uložiti napore da se do neke mere oni ne približe.

- Mi govorimo o stradanju našeg naroda, o žrtvama kroz istoriju, samo u novijoj imamo genocid u Drugom svetskom ratu. Naravno, Hrvati će uvek insistirati na tome da se srpsko pučanstvo pobunilo protiv Republike Hrvatske – smatra Damjanović.

#Savo Štrbac

'