AKTUELNO

Samit najrazvijenih zemalja sveta G7 u Bijaricu koji Francusku košta 36,4 miliona evra, primiće gotovo 2.000 akreditovanih novinara i 3.000 ljudi vezanih za delegacije pozvanih zemalja i organizacija, saopštilo je sinoć francusko predsedništvo.

Novinare koji dolaze da podignu svoje akreditacije, čeka kao i prilikom svakog samita, vrećica sa nekoliko poklona. U Bijaricu će u svojoj poklon vrećici naći bombonjeru, plastičnu flašicu i keramički tanjirić, ali takodje, što je neuobičajeno, poklon karticu grupe Edenred sa 75 evra kredita. Kartica može da se koristi do 25 evra po obroku od 23. do 26. avgusta u 600 restorana koji učestvuju u toj akciji. Agencija Frans pres je odlučila da njeni novinari neće koristiti ovu poklon karticu.

Grupa Edenred je objasnila u imejlu da to finansiraju pokrovitelji i da je kartica napravljena od plastike koja se reciklira.  Francuska vlada je saopštila da je ograničila troškove organizovanja ovog medjunarodnog samita koji se od subote do ponedeljka održava u Bijaricu, na jugozapadu Francuske. Francuski parlament je odobrio ukupno 36,4 miliona evra za organizaciju skupa, što je znatno niže od cifre potrošene za rqanije samite u Kanadi i Italiju, rekla je u sredu portparolka vlade Sibet Ndiaje.

Ona je rekla da je vlada zatražila pokroviteljstvo od jednog broja velikih firmi. Ona je takodje naglasila da je vlada brinula da samit bude ekološki odgovoran Ukupno 13.200 policajaca i žandarma uz podršku vojnih snaga mobilisano je za obezbedjenje samita, kontra samita kao i drugih predvidjenih propratnih manifestacija.

#Francuska

'