AKTUELNO

Izrael je izveo "nekoliko napada u poslednjim danima" u Iraku, izjavili su visoki zvaničnici SAD za Njujork tajms nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu nagovestio sinoć moguću umešanost svoje zemlje u najnovije napade na mete povezane s Iranom u toj zemlji.

U novinskom izveštaju se takodje navodi da je visoki bliskoistočni obaveštajni zvaničnik rekao da je Izrael posebno odgovoran za napad 19. jula severno od Bagdada na bazu koju koristi Iranska revolucionarna garda "da isporuči oružje Siriji". U udaru su uništene navodjene rakete dometa 200 kilometara, rekao je isti zvaničnik, dodavši da je napad izveden unutar Iraka. Niz eksplozija u poslednjih nekoliko nedelja dogodio se u skladištima oružja i bazama koje pripadaju paravojnim organizacijama u Iraku od kojih mnoge podržava najveći izraelski neprijatelj Iran, podsećaju izraelski mediji.

Te organizacije su u sredu optužile SAD i Izrael za eksplozije. U intervjuu za izraelski TV Kanal 9 na ruskom jeziku Netanjahuu je postavljeno pitanje da li bi Izrael delovao protiv iranskih meta u Iraku ako je potrebno.

- Mi delujemo, ne samo ako je potrebno, mi delujemo u mnogim područjima protiv države koja želi da nas uništi. Naravno da sam dao bezbednosnim snagama slobodu i dao im instrukcije da učine sve što je potrebno da ometu iranske planove - rekao je izraelski lider, ali nije pomenuo Irak kao jedno od tih područja.

Neimenovani visoki američki zvaničnik je rekao da Izrael "pomera granice" sa navodnim napadima u Iraku rizikujući da izazove povlačenje vojske SAD iz Iraka. Izrael je priznao da je izveo stotine napada u Siriji, napadajući i iranske mete kako bi sprečio da se Teheran za stalno vojno učvrsti u toj zemlji i da zaustavi isporuku unapredjenog oružja iranskim saveznicima, uključujući libanski Hezbolah. Izraelski zvaničnici su nedavo nagovestili da smatraju Irak, čiji je glavni saveznik Iran, kao veću pretnju nego u poslednjim godinama ali nisu direktno kometarisali eksplozije u pozicijama Narodnih mobilizacionih snaga (PMF) u Iraku. U sredu je ta organzacija koja obuhvata uglavnim šiitske proiranske paravojne grupe rekla da je  SAD dopustio da četiri izraelska drona udju u region i da izvedu misije na iračkoj teritoriji.

Pentagon je porekao umešanost. Koalicija predvodjena SAD koja se u Iraku bori protiv ostataka organizacije Islamske države je odbacila saopštenje PMF-a.

#Irak

'