AKTUELNO

Priština sprovodi istu taktiku kao i ranije – podmićuje zemlje kako bi uspela da uđe u Interpol, ocenio je ministar Stefanović gostujući u Novom jutru.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović upitao je sve zemlje koje govore o tome da ponovo treba razmatrati prijavu za prijem Kosova u Interpol, "šta se promenilo od novembra" prošle godine kada Kosovo nije primljeno u tu organizaciju.

- Odluka koja je donešena je validna, i ne razumem zašto žele da to promene. Naš cilj je sve ubedimou politčke, pravne i policijske razloge i da to ne sme da se desi. Moramo da sprečimo politizaciju policijske odranizacije kakva je Interpol – ocenio je Stefanović.

Stefanović je u Novom jutru rekao da je prošla sednica održana 20. novembra i naglasio da je Beograd već narednog dana odmah započeo novu rundu razgovora. Kako je istako, cilj tih razgovora bio je da ne dođe do prijema Kosova u Interpol.

On je kazao da će Srbija razgovarati sa svakom državom, iznositi argumente i osloniti se na prijatelje i da će istaći "pravne, političke i policijske razloge" protiv članstva Kosova.

- U razgovoru sa tim ljudima, moramo da ih uverimo da je to loše za međunarodno pravo. Kosovo je deo naše teritorije nad kojom mi nemamo potpunu suverenost i svet mora to da zna – dodao je Stefanović.

Stefanović je rekao da se o vladavini prava i borbi protiv terorizma na Kosovu može govoriti samo u lošem svetlu i istakao da je veliki broj ljudi sa Kosova otišao da se bori za Islamsku državu.

On je zagovornicima prijema Kosova u Interpol zbog borbe protiv kriminala poručio da se protiv kriminala mogu boriti i oni koji nisu u Interpolu, a da Priština sa tom organizacijom ima kontakt preko Unmika.

Međutim, ako se dogodi da Generalna skupština Interpola odluči da raspravlja o prijemu Kosova, Stefanović je kazao da će Srbija dati sve od sebe da do toga ne dođe.

- Ja ne želim da poverujem da je to moguće. Mi ćemo se boriti do poslednjeg trenutka – kazao je Stefanović.

#Nebojša Stefanović

'