AKTUELNO

Na punktu Merdere policija je sprečila krijumčarenja devetogodišnje devojčice sa Kosova i Metohije u Nemačku, koje je nađeno nakon detaljnog pretresa automobila u prostoru za rezervnu gumu. Vozač automobila koji je Albanac sa nemačkim državljanstvom rekao je da je devojčica ćerka njegove sestre koja se igrala i namerno sakrila u gepek.

Maja Raković ispred Biroa za borbu protiv trgovine ljudima (IBSSA) kaže da je neophodno da budemo strpljivi i sačekamo detljnu analizu ovog slučaja kako bismo mogli da damo validan zaključak:

Foto: TvPink Printscreen

- Istraga je u toku, detalji će biti dostupni javnosti kada se završi sam proces istrage. Devojčica jeste nađena u gepeku, stara je devet godina, i nije jedino dete koje je žrtva ovakvog načina trgovine ljudima. Ali ne zaboravite da smo mi imali slučaj male Maše koja je namenski oteta iz ruku majke na ulici - rekla je Raković i dodala da su u ovom slučaju samo promenjeni okviri krijumčarenja, i da će tu biti svakakvih spekulacija.

Prema njenim rečima, dete nikako nije moglo samo da se sakrije u tom prostoru u kolima, ispod silne garderobe, torbi i drugih stvari, kako su to rekli osumnjičeni, a uz to dodaje da je detaljnom pretragom vozila nađena kompletna dokumentacija te devojčice.

Foto: TvPink Printscreen

- Moramo da budemo svesni da je Srbija veoma ugrožena kada je u pitanju ovaj vid ilegalne delatnosti. Čak nismo ni svesni koliki je to problem kod nas, a poražavajuće je i zabrinjavajuće da su kod nas na udaru pretežno maloletna lica - objasnila je Raković i naglasila da su to uglavnom devojčice kojima se trguje, koje se primoravaju na prinudne brakove i ostale vidove prinudne i nasilne eksploatacije.

Konstantin Belić saradnik Biroa za borbu protiv trgovine ljudima osvrnuo se i na sajber, ondosno internet vrbovanje maloletnika, i da bi trebalo naučiti mlade šta i kakve podatke ne bi trebalo da objavljuju na društvneim mrežama:

Foto: TvPink Printscreen

- Mladi ne bi trebalo da stupaju u kontakt sa nepoznatim licima ili licima koje ne poznaju uopšte. Moramo da stvorimu tu svest kod mladih da im ne želi svako na društvenim mrežama dobro, i da virtuelni svet nije tako sjajan i bajan kako oni misle - reko je Belić i dodao da je neophodno povući aktivne mere kako mladi ne bi bili žrtve trgovine ljudima.

Tamara Zagorac ispred IBSSE objasniila je da trgovinu ljuidima ne bi trebalo da posmatramo kao strah već kao meru opreza i predostrožnosti:

Foto: TvPink Printscreen

- Sve društvene mreže su opasne, i nijednu ne možemo posebno da izdvojimo kao opasniju. Mladi su danas veoma izloženi tom uticjau, mnogo bolje koriste računare i pametnu tehnologiju od starijih osoba - rekla je Zagorac i osvrnula se na to da roditelji moraju biti ti koji će na oprezu držati aktivnosti svoje dece na društvenim mrežama.

Kako ona kaže, u periodu adolescencije mladi moraju sami da počnu da brinu o sebi, i da vode računa kakve informacije plasiraju u etar, jer ih zaista broj lajkova može koštati života.

#Kriminal

#Srbija

#Trgovina ljudima

'