AKTUELNO

Problem je sto je deo opozicije danasnji okrugli sto predstavnika vlasti i opozicije na Fakultetu politickih nauka shvatio kao razgovor o medijima, a u stvari skup je bio posvecen tome kako treba politicke stranke da se predstavljaju u medima tokom kampanje, izjavio je danas clan Predsednistva SNS Goran Vesić.

Vesić, koji je učestvovao na tom okruglom stolu da predstavnici SNS nisu dosli na FPN da pricaju o medijima jer, navodi, o medijima ne treba da pricaju politicke stranke, niti stranke treba da ureduju medije.

Deo opozicije je, kaže, ocigledno dosao sa idejom da treba napraviti neko obavezujuce uputstvo kako ce mediji da rade u kampanji sto je, naglasava, suprotno svim zakonima i suprotno ulozi koju mediji imaju u savremenom drustvu. SNS je, navodi, uvek spremna da prica o svemu sto je konstruktivno, ali ne moze da prica o tome da Djilas dekretom i bez izbora dode ponovo na vlast.

- To nije nesto o cemu mozemo da razgovaramo i nije bila tema okruglog stola -  kaže Vesić i dodaje da je deo opozicije 42 svoja zahteva danas sveo na dva zahteva koja se odnose na RTS i REM.

- Onda su rekli, evo sad mi predlazemo da vi ova dva predloga usvojite u Skupstini, a onda se ispostavlja da jedan koji se tice RTS cak i ne moze da se usvoji u Skupstini, pa su od njega odustali - kaže Vesić. Naveo je da su 2014. doneti zakoni u kojima su ucestvovala sva medijska udruzenja i na koje je EU dala saglasnost, a kojima je predvideno da REM bude nezavisno telo.

- Ne mozete sada da kazete 'mi cemo iz stranaka da se govori ko ce biti clan' REM. Oni tako razumeju vlast, oni ocigledno razumeju da mediji treba da posluze da ih vrate na vlast bez izbora sto nije normalno - porucio je Vesic.

Vesić je rekao da privatni mediji imaju pravo na svoj politicki stav, a da javni servis mora da bude potpuno objektivan.

- Nismo ni mi kao vladajuca stranka zadovoljni time kako radi javni servis, ali ne trazimo smene ljudi. Svi urednici na RTS su postavljeni u njihovo vreme, a ne kada je Vucic postao vlast u ovoj zemlji - rekao je Vesic.

Povodom najave dela opozicije da ce bojkotovati izbore ako se do 15. septembra ne ispune zahtevi, funkcioner SNS je rekao da svako ima pravo da odluci sta ce da radi.

- Oni i ne izlaze na neke izbore u Srbiji, jer nemaju dovoljnu infrastrukturu, odnosno dovoljno clanova, bojkotuju izbore, to je njihovo pravo - naveo je Vesic, ali i naglasio da nemaju pravo da sprecavaju gradane da izadu na izbore.

Deo učesnika je danas napustio skup na FPN, a Vesic kaze da se sve sto je deo opozicije pricao na okruglom stolu svelo na to da se Aleksandru Vučicu zabrani da bude u politici.

- Oni su se najvise bavili time zasto je Vucic juce otvorio auto-put, pa zato sto ga je napravio.Mogao je i Tadic da ga napravi, pa da ga otvara, pa nije. Ko bi ga sprecio da ga otvori, samo sto ga nije napravio, pre toga Kosticnica, pa ga nije napravio ili Zivkovic, mogao je on da ga napravi, sto ga nije napravio - naveo je on.

Najveci problem opozicije je, prema Vesicu, to sto vlast i predsednik Vucic rade i otvaraju puteve, pa traze da Vucic prestane da radi da bi oni bili zadovoljni.

Za razliku od nekih, kako kaze, nerazumnih zahteva opozicije, od nevladinih organizacija su se na danasnjem okruglom stolu, dodaje, culi konstruktivni predlozi, kao sto je na primer da se izabere nadzorni odbor u Skupsitni koji bi kontrolisao tok kampanje.

- Saglasili smo se, to pise u zakonu, ali smo naglasili da od 2000. godine taj nadzorni odbor ne postoji, nijedna vlast pre nas nije pokusala da ga izabere - rekao je Vesić i naveo da je predsednica parlamenta Maja Gojkovic 2016. uputila poziv svim strankama da daju predoge za nadzorni odbor, ali da nijedna od opozicionih stranaka koje su u Skupstini nije to ucinila.

SNS ce se, navodi Vesić, odazvati svakom pozivu na okrugli sto na koji ih organizatori budu pozvali i spremni su da razgovaraju o konstruktivnim predlozima u vezi sa nadzornim odborom i popunjavanjem nedostajucih clanova REM.

- Spremni smo da razgovaramo i oko toga da se definise sta moze funkcioner da kaze u svom nastupu radeci svoj drzavni posao, a sta je kampanja, da se te dve stvari razdvoje, ali ne moze da se zabrani drzavnom funkcioneru da pokaze sta je uradio. To je njegova politika, on time pokazuje biracima sta je uradio -  kaze Vesić.

#Goran Vesić

'