AKTUELNO

U humanitarnoj misiji udružiće se kulturno-umetnička društva iz celog regiona, a sve sa ciljem da se pomogne mališanu koji je uspeo da dobije bitku za život uprkos tragediji koja ga je zadesila čim je došao na svet.

Sedmomesečni Vuk ostao je bez oba roditelja! Jovana Milenković (25) i Stefan Ilić (26), njegovi otac i majka, poginuli u stravičnoj nesreći 10. januara na putu Kruševac-Kaonik.

Teška nesreća koja je šokirala Srbiju dogodila se kad je Jovana krenula u bolnicu da se porodi. Na Čokotinom brdu kod Kruševca u "fijat punto" u kom su se, osim njih, nalazili i Jovanin tata Saša Milenković i sestra Teodora udario je autobus kruševačkog "Jugoprevoza". Od siline udarca Stefan je preminuo na mestu, dok je trudnica prebačena u bolnicu, gde se porodila carskim rezom. Međutim, ubrzo nakon što je na svet donela malenog dečaka, Jovana je takođe izgubila bitku za život.

Foto: Printscreen Facebook

Na sreću, ovaj veliki borac bio je jači i od povreda, a dobio je ime Vuk, jer je to bila želja njegovog tragično nastradalog oca. Dečkić od svega 3,5 kilograma je, kao životno ugrožen, prebačen u Klinički centar u Kragujevcu. Posle dvomesečne intenzivne terapije u Centru za neonatologiju, Vuk je izašao iz bolnice i prvi put od rođenja bolničku postelju zamenio krevetićem, kod kuće.

Upravo će malenom Vuku biti posvećena ovogodišnja humanitarna manifestacija “Spasimo decu u saobraćaju” koju organizuje udruženje “Marko Cara Milanović” iz Kaonika. Manifestacija će se održati 20. avgusta i očekuje se više od 5.000 posetilaca.

- Čim smo dobili dobre vesti iz Kragujevca, znali smo da ćemo ceo događaj posvetiti malom Vuku - predočava Miroljub Milanović, predsednik udruženja, koje nosi ime po Miroljubovom sinu Marku, nastradalom u udesu sa svega 22 godine. - Na Balkanijadi, koja se održava u okviru manifestacije "Spasimo decu u saobraćaju", biće postavljena i posebna kutija gde će svi posetioci moći da ostave priloge kako bi se pomoglo mališanu od sedam meseci. Osim toga, trudićemo se da na sve druge načine učinimo srećnijim detinjstvo divnoj Vukovoj porodici, koja je preuzela brigu o njemu.

Pozivu da pomognu bebi Vuku i učestvuju u 5. humanitarnoj manifestaciji "Spasimo decu u saobraćaju", čiji je deo 11. Balkanska folklorijada, odazvala su se kulturno-umetnička društva sa Kosova i Metohije, iz Crne Gore, Bugarske, Republike Srpske, Crne Gore, Rumunije i Severne Makedonije, a podrška organizaciji stigla je i od Grada Kruševca, Turističke organizacije, Kulturnog centra, MZ Kaonik, Auto-moto saveza Kruševac. Osim nastupa folklornih društava sa Balkana, koncert će imati i više pevača, među kojima je i Snežana Đurišić.

Neutešna porodica Milenković, koja je ostala bez ćerke, danas je pronašla smisao i razlog da nastavi život. O Vuku nesebično brinu Jovanina rođena sestra Teodora (20), koja je kobnog jutra sa sestrom i zetom bila u "fijatu" koji se sudario sa autobusom. Desna ruka joj je i njen otac, Vukov deda, Saša Milenković, takođe povređen u nesreći.

#Nesreća

'