AKTUELNO

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da su pronašli 40 ptica koje su stradale usled strujnog udara na dalekovodu koji se proteže duž toka Velike Morave.

U saopštenju se navodi da su česte prekide u snabdevanju električnom energijom u selu Potočac kod Paraćina posledica masovnog stradanja ptica na srednjenaponskom dalekovodu koji prolazi kroz polja doline Velike Morave.

- Ispod 13 pregledanih dalekovodnih stubova pronađeno je 40 nastradalih ptica. Ornitolozi izbrojali su 28 mrtvih belih roda, kao i 9 gavranova, jednog mišara, jednu sivu vranu i jednog čvorka. Nađena je i jedna preživela, ali ozbiljno povređena bela roda koja je tokom dana zbrinuta u Beo Zoo Vrtu - dodaje se u saopštenju.

Navodi se da je zabrinjavajuće što se te ptice nalaze u svojevrsnoj ekološkoj zamci.

- Bele rode koriste dolinu Velike Morave kao selidbeni koridor a deponiju koja se nalazi u blizini dalekovoda kao izvor hrane. Stubovi dalekovoda se nalaze između ove dve važne tačke i pticama deluju kao dobro mesto za odmor - rekao je Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptice Srbije.

On je dodao da su obavestili Zavod za zaštitu prirode Srbije i Inspekciju za zaštitu životne sredine opštine Paraćin koja je organizovala prikupljanje leševa.

Prema dostupnim podacima, ovaj slučaj je do sada najdrastičnije stradanje ptica od takozvane elektrokucije u Srbiji.

Višemesečni monitoring ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ukazao je na potrebu za hitnom izolacijom stubova i žica srednjenaponskih dalekovoda, što bi bila nova praksa u zaštiti električne mreže i zaštiti faune ptica.

#Roda

#zaštita

#Životinja

'