separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

JOŠ JEDAN KORAK U REFORMI SISTEMA JAVNE UPRAVE! Od sada možete proveriti stanje poreza na imovinu PREKO MOBILNOG TELEFONA, evo i kako


Jednostavno i brzo dobićete sve neophodne informacije.


Od 13. avgusta je svim obveznicima omogućeno da putem mobilne aplikacije Moja LPA izvrše centralizovani uvid u stanje poreza na imovinu za teritoriju cele Srbije.

Aplikacija Moja LPA je besplatna i dostupna je i za Android i iOS korisnike, kaže se u saopštenju Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

- Ovo je prva mobilna aplikacija koju je razvila i objavila Кancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i predstavlja još jednu kariku u realizaciji sveobuhvatne reforme sistema javne uprave u efikasan servis građana, ali i prvi korak u razvoju mUprave - istakao je direktor Кancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović.

Dodao je da je plan da se aplikacija razvija, kao i da se razvija platforma preko koje će sve usluge javne uprave biti dostupne putem mobilnog telefona.

Ne zaboravite - Rok za plaćanje treće rate je 15. avgust

Rok za uplatu treće ovogodišnje rate poreza na imovinu u Srbiji ističe 15. avgusta. Porez na imovinu se plaća u četiri rate - prva do 15. februara, druga do 15. maja, treća do 15. avgusta, a poslednja do 15. novembra. Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, a za izbegavanje plaćanja tog poreza predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Putem mobilne aplikacije Moja LPA omogućen je uvid u stanja poreza na imovinu korišćenjem korisničkog imena i lozinke, a zahtev za dodelu korisničkog imena i lozinke poreski obveznici lično mogu podneti u nadležnoj lokalnoj poreskoj administraciji.

Ukoliko je lice obveznik u više lokalnih poreskih administracija, nalog je dovoljno otvoriti samo u jednoj.

Preporuka fizičkim licima prilikom otvaranja naloga je da se obrate lokalnoj poreskoj administraciji po mestu prebivališta, a pravnim licima po mestu sedišta. Podseća se da je puštanjem u rad Portala jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije lpa.gov.rs, početkom ove godine, građanima, privredi i državi omogućeno da na klik dođu do informacija o svom porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima, da podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica, kao i da izvrše elektronska plaćanja nastalih obaveza.

Pogodnost elektronskog podnošenja prijave za utvrđivanje poreza na imovinu naročito znači pravnim licima, jer svake godine moraju da ponavljaju ovaj postupak.

Takođe, zahvaljujući Portalu LPA građani Srbije koji žive u inostranstvu mogu na lak, brz i besplatan način da provere svoje poreske obaveze i izmire ih sa bilo kog mesta u svetu.

Do sada je putem Portala LPA prijavu imovine elektronskim putem izvršilo skoro 55.000 pravnih lica i 350 fizičkih lica, a elektronski je izvršeno i više stotina plaćanja.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti