AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić upozorio je privremene prištinske institucije da njihovo ćutanje i nereagovanje na nasilje nad Srbima može da ima ogromne posledice, a međunarodnoj zajednici poručio da već odavno ne vrše svoj posao za koji su plaćeni i zbog čega su poslati na KiM.

Đurić je to rekao novinarima u Beogradu upitan da prokomentariše još jedno u nizu zastrašivanje Srba, što se desilo juče sa Srbinom u Gnjilanu koji je pretučen.

- To kako se prema Srbima na KiM odnose prištinske institucije je sramota, a ovo nasilje je i sprovođeno direktno od predstavnika prištinskih institucija - rekao je Đurić.

Kako je rekao direktor vladine Kancelarije, ne može se samo zastrašivanjem nazvati to što je jedan sedamdesetogodišnji čovek pred svojom suprugom izvučen iz automobila - i to član jedne od retkih srpskih porodica u Gnjilanu - i prebijen.

Podsetio je i da je dan pre toga uhapšen na Jarinju drugi Srbin, koji je takođe sa svojom suprugom, bio da poseti svoje ognjište u blizini Gračanice.

- Cela ta kampanja koja se vodi ima za cilj da Srbe dodatno zastraši, ima za cilj da pred domaćom albanskom javnošću na KiM napravi neku vrstu lažnog balansa u kojem će se vršiti dodatni pritisak na Srbe na terenu i posledica jedne šovinističke euforije na koju je prethodnih dana upozoravao i predsednik Aleksandar Vučić - rekao je Đurić.

Smatra da je mudar savet koji je predsednik Vučić dao srpskim predstavnicima na KiM - da ni na koji način ne ulaze u unutrašnjo - političke sukobe Albanaca.

- Mi se bavimo svojim narodom, želimo da pomognemo svom narodu što više, u okviru toga se i sprovodi plan predsednika Vučića koji u ovom trenutku znači realizaciju 149 različitih projekata podrške narodu na KiM - kazao je Đurić.

Kao važnu poruku srpskom narodu na Kosmetu, Đurić je istakao to da je ceo srpski narod i država Srbija uz njih i da bilo kakvo masovno ugrožavanje bezbednosti Srba na KiM neće biti tolerisano.

#Marko Đurić

'