AKTUELNO

Nije poznato na kojem jeziku je pismo napisano.

Lena Stojadinov iz Novog Sada 20 godina čuva misteriozni rukopis koji je pronašla njena majka pored Tise, ali i dalje nije uspela da sazna šta tačno na njemu piše.

Ova Novosađanka, studentkinja druge godine farmacije u Novom Sadu, vlasnica je zanimljivog i čudnog zapisa koji je pre dve decenije pronađen pored Tise.

Pismo koje je pronašla njena majka ne da joj mira, kaže ona, te pokušava da odgonetne šta u njemu piše i ko je autor.

- Moja mama je šetala obalom Tise, blizu sela Mošorin i ugledala je taj papir. Uzela ga je i kad je pogledala videla je to čudno pismo, misleći da je pisano na arapskom. Sačuvala ga je jer je nesvakidašnje i stavila u teglu gde je pismo bilo proteklih 20 godina - priča Stojadinov.

Majka je godinama posle na to potpuno zaboravila, ali radoznaloj Leni to saznanje nije davalo mira i stalno je, kako kaže, dosađivala majci da ga pronađe i pokloni joj.

Kada je pismo došlo u njene ruke nadala se da će uz pomoć poznanika uspeti da ga prevede.

Ljudi su pričali svašta, od nagađanja do nekih malo preciznijih pretpostavki. Objavila ga je i na Fejsbuku i tu su tek svašta nagađali.

Pisali su da je to "hodžin zapis" ili vradžbine koje je "mantrala neka žena kako bi privukla muškarca kojeg voli" te da zato mora da ga "spali jer to nije dobro po nju".

"Ja ovo u kući ne bih čuvala"

"Ja svakako ovo ne bih čuvala, ni držala u kući. A još nađeno u reci. Poznato je da se sve vradžbine bacaju u reku", komentar je na Lenin post u Fejsubuk grupi gde je pismo i objavila.

"Verujem da ima magijsku pozadinu, liči na zapise koje sam videla. Nisam stručnjak, ali odatle odakle Tisa dolazi, ne bih rekla da je 'hodžin zapis', biće da je nešto drugo", još jedno je mišljenje o ovom čudnom rukopisu.

Drugi su govorili da je to spisak namirnica i materijala sa nekog broda. Na kraju pismo je stiglo i do Jordana i Iraka.

- Moj rođeni brat upoznao je devojku iz Jordana pa joj je poslao sliku pisma. Prosledila sam ga i jednom čoveku koji je poreklom iz Iraka i koji se bavi psihologijom. Ono što sam ja uspela da saznam jeste da je to persijski i da pišu neke reči kao što su "ljubav" i "vrata" - priča ova Novosađanka o misteriji koja je zaokupila njenu pažnju, ali i internet.

Ona kaže da rukopis planira da odnese i do muzeja u nadi da će saznati tačan prevod jer još se sve bazira na pretpostavkama, kaže.

Pošto nije sujeverna, ne veruje da pismo može na bilo koji način da joj donese lošu sreću.

Potajno se nada da je to ljubavno pismo i da se zapravo radi o nekom mornaru koji ga je usamljen napisao.

#Novi Sad

#Poruka

'