AKTUELNO

Očekuju se izbori na Kosovu, a to bi moglo na neko vreme da stopira bilo kakav odnos sa Beogradom. Nakon odlaska Haradinaja u Hag, moguće je očekivati dodatne pritiske na Srbiju da i ona nešto učini u raspetljavanju kosovskog čvora, smatraju gosti Novog jutra.

Bivši portparol OVK i nekadašnji predsednik kosovske skupštine Jakup Krasnići pre dva daba objavio je da je dobio poziv da se pojavi pred Specijalnim sudom u Hagu. On je o ovome obavestio javnost na svom Fejsbuk nalogu, gde je istakao da je to njegova “moralna odogovornost”.

Dan ranije, poziv da se javi u Hag dobio je i predsednik kosovske vlade Ramuš Haradinaj koji je zbog toga dao ostavku na mesto premijera Kosova jer je dobio poziv za sud u Hagu kao osumnjičeni.

Ostavka Haradinaja je iznenadila advokata Gorana Petronijevića, koji kaže da je skeptik u ovom slučaju.

- Nemam ubeđenja da će se tu nešto ozniljno raditi, da će doći do ostvarivanja pravde – ocenio je Petronijević, navodeći da bi ukidanje taksi mogle da budu pozitivan ishod svega.

Međutim, kako kaže boji se da će scenario biti drugačiji.

- Moguće je da će Srbija dalje da se uvuče u sve ovo. Očekuje se da će možda da budu izbori na Kosovu. To bi stopiralo dijalog, pa verujem da bi onda pritisak na Srbiju da uradi nešto bio još jači – ocenio je Petronijević, podsećajući da se na KiM dešavali strašni zločni protiv srpskog, ali i albnanskog stanovništva.

- To su radili oni koji su za Haradinaja. Ako bi ubijali i albance, to bi bilo zbog toga što su sumnljali da možda ti Albanci sarađuju sa Srbima. Tada oni nisu smeli da komuniciraju sa Srbima – objasnio je Petronijević.

Danica Marinkovć, bivši istražni sudija u Okružnom zatvoru u Prištini, potvrđuje da su ubijani Albanci koji nisu lojalni.

- Za ta nedela koja su se dešavala na KiM niko nije odgovarao. Na primer, 1997. godine izvršen je atentat na raktora prištinskog unevrizeta, to se desilo u centru Prištine, u delu gde su stanovali Srbi. Njemu je bila podmetnuta bomba u automobilu koja je eksplodirala u ranim jutarnjim časovima – objašnjava Marinković.

Kako kaže NATO je imao i podatke o dešavanjima na Kosovu.

- Niko do sada nije proglašen krivim i osuđen za sve što se dešavalo devedesetih – kaže Marinković.

Petronijević dodaje da je nelegalna trgovina ljudskim organima takođe bila jako aktuelna na KiM.

- Bilo je otimca ljudi zbog organa koji su se dalje prodavali. Sigran sam da je NATO znao sve o tome, bio je čak i saizvršilac. Sve se događalao i organizovalo u centru za obuku u Albaniji. Ubeđen da ono danas što se bude radilo, neće da ima nekog efekta – smatra Petronijević.

- Nisam optimista da će se bilo šta desiti a da bude pozitivno za Srbiju – rekao je on.

Marinković kaže da su svi teroristički napadi planirani planski.

- Planirali su i radili iz zasede. Prvo su sve organizovali, tačno su znali ko će biti meta, onda naoružani puškama i bombama, iz zasede otvore paljbu na služebno vozilo. U tom obračunu nastradaju onda policajci koji su bili nespremni. Onda pobengnu, presvuku se i čude se šta se dgodilo. Bila sam na niz uviđaja gde su poginuli policajci – objašnjava Marinković dešavanja na Kosovu u periodu devedesetih godina.

#Beograd

#Kosovo

#Priština

#Srbija

'