AKTUELNO

Do najstrašnijeg prekrajanja istorije i laži koje su primetili skoro svi gledaoci, došlo je u jednoj od poslednjih epizoda dokumentarno-igrane serije "Tito", scenariste i reditelja Antuna Vrdoljka.

Naime, u spornom insertu prikazan je doživotni predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito kako kaže zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu da mu je četnički general Draža Mihailović izneo plan koji je smislio za Hrvate, a koji glasi: "Jednu trećinu pobiti, jednu trećinu isterati iz domovine, a jednu trećinu porobiti".

Gnusno prekrajanje istorije! Ovo su zapravo reči ustaše Mileta Budaka - i to je istorijska činjenica - upućene Srbima: "Trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati, a trećinu pokatoličiti", koja je koštala života stotine hiljada Srba!

Istoričar Srđan Cvetković kaže za Kurir da je ovde reč o istorijskom falsifikatu.

- Program jugoslovenske vlade u egzilu u Londonu, čiji je Draža Mihailović bio vojni ministar, dostupni su u arhivama i iz njih se jasno vidi da su se oni zalagali za obnovu parlamentarne monarhije i demokratije, za jugoslovenstvo i federaciju. U toj vladi su, pored Srba, bili i Slovenci i Hrvati, ali bilo je predviđeno kažnjavanje svih onih koji su počinili izdaju i genocid nad narodom. To što su najveći zločini, odnosno genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima, bili počinjeni na teritoriji upravo NDH, to nije njihova krivica, ali tu se nije radilo o ideji istrebljenja Hrvata. Razumem da druga strana sada pokušava da dođe do neke veštačke istorijske simetrije u činjenju zločina sa obe strane, ali to jednostavno nije istina - kaže Cvetković.

Laži Ovako je u filmu Tito pričao Stepincu:

- Ispričaću vam nešto što malo ko zna. Za vreme rata ja sam ovako došao preobučen u ruskog pukovnika u štab Draže Mihailovića. I on je zaista mislio da razgovara s ruskim oficirom. Otkrio mi je plan koji je smislio za Hrvate: jednu trećinu pobiti, jednu trećinu isterati iz domovine, a jednu trećinu porobiti. Ja sam ovako slušao, tobože odobravao, a na izlasku kažem sam sebi: "E bogami, Draža, nećeš!"

#Istorija

#Josip Broz Tito

'