AKTUELNO

Sagovornici Pinka upozoravaju da Srbiju očekuje komplikovana politička jesen budući da će OEBS-om predsedavati kosovski Albanaca, dok predsedavanje EU preuzima Hrvatska. Takođe, kako navode, ukoliko bi se Ramuš Haradinaj slavodobitno vratio iz Haga njegova pozicija bi mogla da ojača.

Aleksandar Apostolovski, novinar "Politike", kaže da će Srbija biti suočena sa nešto komplikovanijom situacijom imajući u vidu da šef albanske diplomadije mladi Gent Čekaj, koji je rođen 1990. godine u Prištini preuzima presedavanje OEBS-om.

- Reč je kosovskom Albancu što naravno ne mora odmah da prejudicira negativnu politiku, ali to je već manje izvesna opcija. Izvesnije je da će on lobirati za interese Prištine i Tirane. Ne treba zaboraviti da su Priština i Tirana, odnosno Čekaj i Pacoli nedavno potpisali sporazum o zajedničkoj spoljnoj politici, konzularnoj saradnji i strateškim odnosima – ukazao je Apostolovski.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je napomenuo, EU za to nije pokazala preterano interesovanje.

- To govori o jednoj poziciji koja može biti znatno komplikovanija za Srbiju. To se poklapa sa onim projekcijama koje su najavile vlasti u Beogradu - komplikovanu političku jesen – naveo je Apostolovski.

On je ukazao na slučaj odlaska Haradinaja u Hag, što može biti obična farsa i podsetio da na stradanje njegovih svedoka.

- Najstrašnije je što su svi sedoci koji su želeli da svedoče protiv Hradinaja ili odustali ili ubijeni. Sa jedne strane američka diplomatija insistira na rešavanju slučaja braće Bitići, a istovremeno vidimo potpuno odustvo pravde prema srpskim žrtvama Ramuša Haradinaja, ali i prema albanskim svedocima koji su stradali – dodao je Apostolovski.

Zaključio je da se žrtve dele na poželjne i nepoželjne.

Milan Dobromirović, urednik političke rubrike dnevnog lista "Informer" kaže da ga čudi da se praktično ništa nije dogodilo u Prištini po pitanju taksi, iako gotovo nema ni jednog svetskog političara koji je rekao da takse treba ukinuti.

- Ipak, da se na Prištinu vrši pravi pritisak, nešto bi se desilo. Ne verujem da će takse biti ukinute, kako razgovarati sa Tačijem u toku izborne kampanje na Kosovu – dodaje Dobromirović.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njegovim rečima, izbori na Kosovu su gotovo izvesni na jesen.

- Ukoliko se Haradinaj vrati slavodobitno iz Haga njegova politička pozicija će još da ojača. To može biti još veći problem za nas – rekao je Dobromirović, koji smatra da bi Sud za zločine OVK mogao da donese izvesne rezultate.

#Kosovo i Metohija

#Srbija

'