AKTUELNO

Izjava glavnog tužioca Međunarodnog suda u Hagu Serža Bramerca, ne ide u korist Srbije, jer on nikako nije mislio na zločine koji su počinjeni nad Srbima na prostorima bivše Jugoslavije, kažu gosti Novog jutra.

Advokat Goran Petronijević je rekao da se na neki način slaže sa izjavom Bramerca koji je izjvio da se situacija u bivšoj Jugoslaviji pogoršala zbog negiranja ratnih zločina i slavljena njihovih počinioca, ukolio on to, kaže Petronijević, generalizuje.

- Mnogi zločini su ostali nekažnjeni. U nekim zemljama na Balkanu, koje su nastale raspadom Jugoslavije, se i dalje slave zločini – rekao je Petronijević, podsećajući na zločine i progoni na teritoriji Hrvatske.

- Setite se Bljeska i Oluje i sistematsko čišćenje gradova od srpskog stanovništva. Na to naslonite i Jasenovac, onda vam sve bude jasno. Naprotiv, to se slavi u Hrvatskoj i niko nije odgovarao za to. U Bosni i Hercegovini je 29.000 Srba pobijeno, od toga gotovo 10.000 civila. Ko je odgovarao za to? – naglašava Petronijević.

- Ko je na Kosovu odgovarao za trgovinu organa i za sva zverstva. Slažem se sa gospodinom Bramercom, jer je on udario u srž problema. Na prostoru bivše Jugoslavije, kako ga oni zovu Zapadni Balkan, postoji veliki broj nekažnjenih zločina, kao i zločinaca koji se slave – dodao je Petronijević.

Međutim, advokat Branko Lukić sumnja da je Bramerc imao stav vezan za zločine nad Srbima, jer njegova profesionalna istorija to ne pokazuje.

- On nije u svom sudu nikada sprovodio u praksu progonjenja zločinaca koji su činili zločine nad Srbima i ne mislim da je na to mislio. Njegova izjava usmerena je na pasivizaciju Srba i iznošenje novih neistina – dodao je Lukić.

Kako je objasnio, mnoge činjenice koje su pominjane u procesima Haškog tribunala protiv Srba, nisu iznesene do kraja. Lukić objašnjava da su čak i najnovije izjave nekadašnje glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte dokaz da su neki dokazi, koji bi išli u korist Srba, nestali.

- Krla del Ponte tvrdi da Bramerc zna ko je uništio dokaze vezane za Žutu kuću. Bivši tužilac optužuje sadašnjeg tužioca za uništavanje dokaza – objašnjava Lukić.

Advokat Branislav Tapušković kaže da je diskutabilan i sud za pitanja oko Kosova koji je osnovan u Hagu.

- Neće tamo biti optužen niko. Dajte da vidimo bar jednu optužnicu, ona sigurno neće obuhvatiti komandnu odgovoronost. Uveren sam da je to samo maska, i ako krene da se sudi u četiri stepena nikada ništa neće biti završeno – rekao je Tapušković.

Lukić je dodao da je specijalni tužilac u tom sudu, bio tužilac Ramuša Haradinaja.

- Čim je doveden amerikanac da bude tužilac, znamo kako to može da izgleda. Vrlo sam veliki skeptik – dodao je Lukić.

#Hag

'