AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je danas, komentarišući vest da se hrvatska predsednica usprotivila odluci Ustavnog suda o vraćanju ćirilice u Vukovar, da ne zna da li će EUreagovati i reći da je vladavina prava u Hrvatskoj ozbiljno ugrožena kada predsednica odbija da sprovede odluku Ustavnog suda.

- Ustavni sud Hrvatske je doneo odluku 'u Vukovaru Srbi moraju da mogu da pišu ćirilicu', ništa više, samo da imaju pravo da pišu ćirilicom i da kada već tu žive, a nisu uspeli baš sve da ih proteraju, na tablama negde mora da se pojavi ćirilica. Očekujemo od Evropske unije da reaguje - kazao je ministar odbrane, dodajući da bi bio jako srećan kada bi ta 'neoustaška politika već jednom prestala'.

Kako god se ponašate prema ćirilici kroz istoriju, tako se ponašate i prema Srbima, kaže on.

- Ko god je hteo da ukine ćirilicu, od Austrougarske preko Hitlerove Nemačke, taj je hteo da ukine i Srbe. Žao mi je što Hrvatska ne može da se otrgne od neoustaške politike i što nije u stanju da napravi otkolon od ustaštva i Nezavisne Države Hrvatske i što neprekidno pokušava da opravda jasenovački genocid ili zločine iz 'Oluje' - naglasio je ministar i izrazio nadu da će Evropa reagovati i reći da je vladavina prava u Hrvatskoj ozbiljno ugrožena i da je na najnižim granama.

On je upozorio da je sramota je da se ne poštuju odluke Ustavnog suda, ili jednostavno kada je reč o Srbima ništa nije važno. Onda za nas nema ni suda, ni pravde, ni države, ni vladavine prava.

#Aleksandar Vulin

#Hrvatska

'