AKTUELNO

Reakcija naše delegacije je bila jasno iskazana, odlučna i u skladu sa politikom predsednika i vrhovnog komandanta i instrukcijama ministra odbrane, rekao je general Predrag Bandić, šef delegacije Srbije na sastanku o normalizaciji vazdušnog saobraćaja na Balkanu koji je napustio ovaj sastanak u Briselu zbog pokušaja predstavnika Prištine da zloupotrebi učešće na skupu.

- Predstavnici takozvanog 'Kosovskog ministarstva odbrane' i 'Kosovskih vazduhoplovnih vlasti' pokušali su da zloupotrebe sastanak radi promocije sopstvene jednostrano proglašene nezavisnosti i bezbednosne strukture koju čak ni NATO formalno ne priznaje, kako bi skrenuli pažnju sa nove inicijative koja šteti njihovoj percepciji ostvarene 'državnosti' i eventualno izazvali neuspeh razgovora koji im ne ide u prilog - rekao je Bandić za Kurir.

On je rekao da je podrška Albanije nastupu Prištine u Briselu nespojiva čak i sa postojećom politikom NATO i "potvrda politike stvaranja velike Albanije".

- Pre napuštanja naša delegacija je dva puta upozorila na zloupotrebu sastanka i zahtevala adekvatno predstavljanje ukazujući na odredbe Rezolucije SB UN 1244 koja je obavezujuća za sve učesnike razgovora - rekao je Bandić.

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je šef delegacije Srbije general Predrag Bandić izrazio oštar protest, a zatim i napustio sastanak, jer su predstavnici privremenih institucija u Prištini zloupotrebili učešće na skupu i iskoristili ga za pokušaj promovisanja nezavisnosti takozvanog "Kosova" i "njegovih nepostojećih institucija".

#Predrag Bandić

'