AKTUELNO

Čišćenje kanala na levoj obali Dunava počeće 1. avgusta, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić i istakao da će protiv svih koji budu na njima nelegalno gradili biti podnete krivične prijave.

Vesić je za Studio B rekao da će radove obavljati "Srbijavode", kojoj je taj posao u nadležnosti.

Objasnio je da na levoj obali Dunava postoji oko 950 kilometara kanala, od čega se 179 kilometara nalazi u stambenoj zoni, dok su ostalo poljoprivredni kanali. Kaže da će 200 do 300 kilometara poljoprivrednih kanala biti očišćeno, što će platiti kompanija "Al Dahra", novi vlasnik PKB-a.

Grad je odvojio 2,5 miliona evra za čišćenje 179 kilometara u stambenoj zoni.

-Sve što je nelegalno izgrađeno na tim kanalima biće srušeno i očišćeno od 1. avgusta do 15. decembra, a istovremeno ćemo uraditi i rekonstrukciju crpne stanice Reva kako bi ona mogla da povuče više vode - naveo je Vesić.

Istakao je da Srbijavode više nikad neće dozvoliti da se bilo šta nelegalno gradi na kanalima, jer će odmah uslediti krivične prijave. vesić je podsetio da će na proleće početi i izgradnja kanalizacije u tom delu grada, navodeći da je potpisan grant sa Evropskom investicionom bankom, da je počelo projektovanje i da će biti izgrađeno 90 kilometara kanalizacije i fabrika za preradu otpadnih voda.

-U naredne dve godine od početka radova, leva obala biće rešena u smislu da će imati fekalnu kanalizaciju, fabriku otpadnih voda, očišćene kanale, što će omogućiti stanovnicima tog dela grada da žive normalno - rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika naglasio je i da je prekjuče popodne svih 935 porodica dobilo interventnu pomoć od Gradskog centra za socijalni rad na osnovu oštećenja koja su imali u kućama tokom proteklih jakih kiša.

-Ta pomoć je isplaćena 18 dana posle poplava, što se nikada nije desilo tako brzo. To pokazuje da smo se kao grad i država dobro organizovali i da smo, nažalost, u tim poplavama i bujičnim poplavama stekli iskustvo - naveo je Vesić.

#Dunav

#Goran Vesić

'