AKTUELNO

Posledice nevremena koje je tokom noći u sredu zadesilo Halkidiki već su sanirane, dakle postoje uslovi za letovanje i agencije nisu u obavezi da vraćaju novac, rečeno je iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta (Yuta).

Iz Jute savetuju turiste koji su već u Grčkoj da nastave svoje letovanje, a oni koji su se zaputili da ne otkazuju putovanja jer za tim nema potrebe.

Direktor Jute Aleksandar Seničić tvrdi da se situacija stišava, a da se plaže posle oluje sređuju. Kako objašnjava Seničić, proglašena je vanredna situacija, a ne vanredno stanje, što je velika razlika.

To znači da je njeno trajanje ograničeno i da se dogodilo zbog više sile.

- Putni pravci su prohodni, nema gužvi. Problem postoji u vodi i struji, ali do sutra se očekuje stabilizacija - ističe Seničić.

On napominje da turističke agencije nisu dužne da vraćaju novac onima koji odustanu od svog letovanja zbog proteklog nevremena.

- Loše vreme agencije ne mogu da predvide. Putnici moraju da shvate da je to odluka koju su sami doneli i da su se shodno tome obavezali - napominje Seničić.

Foto: Tanjug AP/Vassilis Konstantopoulos

On je rekao da je Juta pozvala sve svoje članice da turistima koji su protekle noći bili u područjima zahvaćenim nevremenom izađu u susret u smislu pomoći, ali ne i povraćaja novca.

- Agencije mogu da pomognu u smislu pomeranja termina ukoliko za to postoji mogućnost, to jest, ukoliko ima mesta. Turističke agencije su samo posrednici između putnika i hotelijera, što znači da je uplaćeni novac za letovanje odavno kod hotelijera. Ukoliko hotel nije porušen, a verujte da nikog ne teramo nikad da spava na ulici, hotelijer neće vratiti novac, pre svega, jer je u mogucnosti da pruži dogovorenu uslugu - objašnjava Seničić.

#Aleksandar Seničić

#Grčka

'