AKTUELNO

Već 11 godina sam odbornik u Skupštini Beograda. To me čini retkim neposrednim svedokom Vaših malverzacija. Neprijatan sam očevidac Vašeg nasilničkog, bahatog, arogantnog i neradničkog ponašanja. U oktobru 2008., Vi ste na sednici Skupštine grada, ispsovali odbornika Ognjanovića.

Vi ste mu uputili niz najprostačkijih uvreda, na račun majke i ostalih članova porodice. Obećali ste da Vam se to više nikada neće desiti. Slagali ste. Na protestu koji ste Vi organizovali, 19.01.2019., najgrublje ste izvređali grupu studenata uputivši im mizogine i homofobne psovke (da Vas citiram :„Pi*ka li ti materina bre. Je*em li ti mater pe*ersku“). Opravdali ste sebe, rekavši da su Vas provocirali. U decembru 2014., mediji su izvestili o slučaju porodičnog nasilja čiji ste Vi bili vinovnik, a Vaše žrtve su bili Vaša bivša supruga i njen otac , penzioner Slobodan Pelević, koji je tvrdio da ste mu naneli telesne povrede. Vi ste tvrdili da ste Vi bili žrtva!

Negiranje mahinacija i nepočinstava je Vaš modus operandi. Postoji osnovana sumnja da ste se za deset godina bavljenja politikom, enormno obogatili, tako što ste zloupotrebljavali Vaše tri državne funkcije, i tako što ste trgovali uticajem. Samo su dve Vaše kompanije ostvarile poslovni prihod od 583 miliona evra. Kako pobogu? Utvrđeno je da posedujete imovinu vrednu 24,4 miliona evra. Vi tvrdite da se niste obogatili. Do sada je uhapšeno i procesuirano oko 50 Vaših saradnika, na čelu sa Aleksandrom Bijelićem, bivšim Gradskim menadžerom. Vi tvrdite da su svi oni nevini.

Zadužili ste grad Beograd , njegova preduzeća i gradske opštine za 1,18 milijardi evra. Tvrdite da je to neistina. Vaša firma je nezakonito izgradila „Kuću Velikog brata“ na zemljištu dečije ustanove „Pionirski grad“, koja je danas dom pacovima i otpadu. Vi kažete da to nije tačno. Funkcioneri DS, su Vas snimali 2012.,na sastancima. Na tim snimcima Vi govorite o uvođenju samovlašća u stranku, o podeli plena, delite savete o korupciji, kažete da ćete gaziti neistomišljenike, itd. O tome ćutite.

Postoje osnovane i dokumentovane sumnje iz više kredibilnih izvora (DS, Antidot), da ste opljačkali i Vašu bivšu stranku. Vi tvrdite da je to samo biznis. Danas Vi govorite sve najgore o Predsedniku Republike. Hvalili ste ga više puta, uvek iz interesa. Prvi put, 2013., u nadi da ćete ostati gradonačelnik. U avgustu 2013. godine, na video snimku na sajtu DS, Vi hvalite Predsednika Srbije i projekat „Beograd na vodi“, i kažete da ste postigli konsenzus o tome. Drugi put ,2015., da bi ostali predsednik KSS. U julu 2015., Vi ste dali intervju za list „Alo“ u kome opet hvalite Vučića, ali i obećavate da se nećete vratiti u politiku.

Tada ste rekli:“Politika me ne zanima (...) Tek posle košarke mi ne pada na pamet da se vraćam u tu arenu. Neću da dozvolim da me politika pojede i da zbog toga trpe moji najbliži“. O Vučiću ste tada rekli:“U korektnim smo odnosima, čujemo se često (...)“. Na pitanje:“Da li je Vučić trenutno naš najbolji politički igrač?“ Vi ste odgovorili :“Što se tiče talenta za bavljenje politikom i posvećenosti tom poslu, apsolutno. Zar je problem reći ono što svi vide? Ima jaku energiju, ulaže ogroman trud“.

Vi danas tvrdite da nikada niste hvalili Vučića. Vi ste deset godina uzurpirali i privatizovali garažu koja pripada Gradu Beogradu i Parking servisu, nanevši im materijalnu štetu. Vi tvrdite da je sve to izmišljotina. Pet godina ne dolazite na sednice Skupštine grada, a uredno primate naknadu za Vaš nerad. O tome ćutite.

Ministar policije Nebojša Stefanović je pre pet dana izjavio da nadležni organi vode istragu protiv Vas, zbog osnovane sumnje da ste Vi i Vaši saradnici, u saradnji sa delom rukovodstva RTS oštetili Javni servis za desetine miliona evra, u vezi sa kupovinom i prodajom reklamnih sekundi različitih televizijskih emisija pod uslovima koji nisu predviđeni zakonom. Već sutradan, ste Vi i Vaš verni ljotićevski sluga Obradović, u strahu od istrage koja se vodi protiv Vas, a u želji da se osvetite ministru, lansirali lažnu aferu „Megatrend“, za koju Vi tvrdite da je počela pre 28 godina, a da je okončana pre 15.

Slaboumno ste zaboravili da za tih 28 godina tim povodom nije reagovao ni jedan od 12 ministara prosvete, ni jedan medij, ni jedna politička partija, ni jedna NVO, (o prosvetnoj inspekciji da i ne govorim). Niko živ od nije smatrao da postoji „problem“ ili „afera“ o kojoj Vi danas obmanjujete javnost. Logično je pitanje, zbog čega Vi niste ukazali na ovu „aferu“ u poslednjih 15 godina? Bili ste direktor narodne kancelarije, ministar, gradonačelnik, predsednik DS.

Ćutali ste zbog toga što afera ne postoji. Osetili ste se ugroženi posle najave da se vodi istraga protiv Vas, i onda ste se u očaju setili da iz naftalina izvučete fotokopije „originala falsifikata“, stare 15 godina. Napad je najbolja odbrana. Računate da su svi u Srbiji glupi kao Vi i Boško, i da se niko neće setiti da ni pre 5, ni pre 10, ni pre 15, ni pre 20 ili 25 godina, nije bilo „Afere Megatrend“, u kojoj su navodno 1054 studenta „falsifikovala svoje diplome“, i „studirala fakultet koji ne postoji“.

Da je tako bilo, neko bi se valjda setio te aferice. Od ta 1054 studenta „falsifikatora“, Vi i Boško, Bivis i Bathed srpske opozicije, ste uspeli da detektujete samo jedno ime, i to baš slučajno ministra koji je najavio istragu protiv Vas. Svima je jasno da ste shvatili da je đavo došao po svoje, da je došlo vreme za svođenje računa. Pri tome, pored gluposti koje ste lansirali, Vi i Vaš sluga, neinteligentno i nedosledno za falsifikat optužujete čas ministra, čas Megatrend. Pri tome se jasno vidi, da čak i da je bilo nepravilnosti, za njih ne mogu odgovarati ni tadašnji svršeni student N. Stefanović, niti bilo ko od njegovih 1053 kolega, već isključivo ustanova u kojoj su studirali.

Lansiranje neistina i lažnih afera od Vaše strane ne treba da nas čudi. Od početka propalih protesta, Vi ste tvrdili da na protestima u Beogradu ima 50.000 građana, dok ih je stvarno bilo manje od 5.000, u trenutku najveće brojnosti. Desetostruko ste slagali. Tokom tih protesta stalno ste širili nasilje i lažne vesti. Nasilni upad u RTS, Vi ste proglasili mirnim protestom. Nošenje ubilačkog oruđa, ste prikazali kao performans. Vi i Boško ste najavljivali rušenje vlasti na ulici i Vučićev pad do Vaskrsa 2019., i potom rad revolucionarnih sudova koji će suditi pripadnicima režima. Srećom, slagali ste.

U kontekstu svega navedenog treba shvatiti i Vaše najnovije neistine na račun ministra Stefanovića i univerziteta Megatrend. Da bi skrenuli pažnju sa istrage protiv Vas, Vi ste spremni da uništite jednu značajnu visokoškolsku instituciju, koja je za 30 godina, odškolovala više desetina hiljada studenata. Sve to je dokaz o Vašem dijaboličnom karakteru i prirodi. Dostojevski je rekao: "Ima ljudi koji svesno prelaze preko svoje savesti".To za Vas ne važi. Vi savesti nemate.

Nebojša Bakarec, politički analitičar i odbornik SNS u skupštini Beograda

#Dragan Đilas

#Nebojša Bakarec

'