separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Johanis: Rumunska vlada ignoriše volju sopstvenih građana


Rumunska vlada ignoriše volju sopstvenih građana time što ne usvaja preporuke za borbu protiv korupcije koje je izdalo nadležno telo EU, izjavio je predsednik Rumunije Klaus Johanis.


On je u sredu rekao da je veoma zabrinut što je Rumunija i dalje u folusu evropskih institucija, prenosi AP. U izveštaju "Grupe država protiv korupcije" (GREKO) pri Savetu Evrope objavljenom u utorak navodi se da je Rumunija postigla veoma mali napredak u naporima za sprečavanje korupcije na visokom nivou. 

Kako je navedeno, Rumunija u potpunosti poštuje samo csetiri od 13 preporuka za borbu protiv korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima, kao i da delimično poštuje tri. 

Johanis je naveo da je koalicija predvođena premijerkom Socijaldemokratskom strankom premijerke Vijorike Dančilo još jednom dobila crveni karton za "štetu koju vlada pravi modifikovanjem pravosudnih i krivičnih zakona. 

- Potezi rumunskih vlasti su u suprotnosti sa preporukama tela EU - rekao je Johanis. 

Socijaldemokratska stranka odbacila je kritike Johanisanavodeći da još 14 drugih zemalja, među kojima su Francuska i Nemačka, treba da implementiraju preporuke GREKO-a, što znači da Rumunija nije jedini slučaj, kao i da vlada čeka opšti konsenzus državnih udruženja pre nego sto usvoji preporuke. 

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti