AKTUELNO

Izjave Irana o postepenom smanjenju obaveza te zemlje, preuzetih nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, ne bi trebalo da dovode do tolikog komešanja, ocenilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Izjave o čvrstoj nameri da se napravi dodatni korak ka postepenom smanjenju obaveza iz nuklearnog sporazuma, koje su dali predstavnici iranskog MInistarstva spoljnih poslova i Organizacije za atomsku energiju na konferenciji za novinare u Teheranu 7. jula, ne bi trebalo da izazivaju toliku uzbunu- navelo je to ministarstvo u ponedeljak u saopštenju.

Ističe se da je reč o dobrovoljno preuzetim obavezama Irana u duhu kompromisa i radi potpisivanja nuklearnog sporazuma, prenosi TAS S. U međuvremenu, tvrdi ministarstvo, uslovi sporazuma davno su prekršeni.

- I, kao što svi znamo, to nije uradio Iran - navelo je rusko ministarstvo.

Međunarodna agencija za atomsku enegriju (IAEA) prethodno je danas potvrdila da je Iran prekoračio ograničenje za obogaćivanje uranijuma od 3,67 odsto.

Ograničenje od 3,67 odsto je limit uspostavljen nuklearnim sporazumom sa svetskim silama 2015. godine, a iz kojeg je američki predsednik Donald Tramp povukao SAD u maju prošle godine i potom uveo sankcije Teheranu.

Iran traži da EU nađe načine da se sankcije SAD ublaže i ostvare obećanu ekonomsku pomoć, u protivnom poručuje da poslednja šansa Evropi za spasavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. ističe za 60 dana.

Prema rečima iranskog ministra spoljnih poslova Abasa Musavija, Teheran neće nuditi više "krajnje rokove" kako bi spasao sporazum.

#Iran

#Rusija

'