AKTUELNO

Očekuje se da nova cena putarine zaživeti tokom jula ili početkom avgusta.

Skupština Srbije je usvojila izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara kojima se cena putarine povećava za 12 odsto, a u Putevima Srbije kažu da će na osnovu toga izraditi novi cenovnik koji će potvrditi vlada, kao i da će tek nakon te procedure biti podignute cene.

U tom javnom preduzeću rečeno je Tanjugu da još ne mogu da kažu tačno kada će više cene putarine početi da se primenjuju. U svakom slučaju, očekuje se da nova cena putarine zaživeti tokom jula ili početkom avgusta.

Izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara stupaju na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, nakon čega se u Putevima pravi cenovnik koji treba da usvoji Nadzorni odbor tog preduzeća.

Foto: Tanjug

Odluka sa novim cenama putarine se zatim predlaže Vladi Srbije za usvajanje i tek nakon odluke vlade i osmog dana od objave odluke u Službenom glasniku počeće da se primenjuju više cene.

Iznosi putarina u Srbiji će biti povećani za oko 12 odsto pošto će cene za sve deonice biti zaokruživane tako da budu zgodne za plaćanje i vraćanje kusura.

Putarina od Subotice do Preševa za automobil, prema aktuelnim cenama kada se sve sabere, iznosi 1.900 dinara i ako bi se cena tačno povećala za 12 odsto bila bi 2.128 dinara.

Od Beograda do Preševa se sada plaća 1.340 dinara i ako bi se cena tačno povećala za 12 odsto iznosila bi 1.501 dinar.

Za deonicu Beograd - Niš sada treba izdvojiti 800 dinara, a nakon poskupljena bi to iznosilo 896 dinara.

Za putarinu od Beograda do Subotice sada treba platiti 560 dinara, nakon poskupljenja 627 dinara.

Foto: Tanjug

Od Beogada do Šida cena iznosi 370 dinara, dok bi nakon poskupljenja trebalo izdvojiti 415 dinara.

Na autoputu Ljig - Preljina, gde je sada putarina 140 dinara, bila bi 157 dinara.

Cena putarine povećava se kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva i delimično se postiže usklađivanje sa direktivom Evropske unije koja propisuje da putarina treba da obezbedi realne troškove održavanja, razvoja i izgradnje autoputeva.

Putarina je poslednji put u Srbiji poskupela 7. januara 2017. godine za 10 odsto.

#putarina

'