AKTUELNO

Najavljena parada "Ponos Srbije", koja se po 5. put održava danas u Beogradu, i zahtevi pripadnika LGBT populacije koji traže uspostavljanje zakonskog okvira za istopolna partnerstva izazvala je burnu raspravu u “Novom jutru” Televiziije Pink.

Organizatori parade ističu da nije dovoljna politička inkluzija LGBT populacije, dok iz Srpskog sabora Zavetnici ocenjuju da to nije pravi način u procesu integracije bilo koje ugrožene grupe.

Gej aktivista Boris Milićević kaže da u društvu postoiji mnogo problema o kojima treba da se priča.

- Današnju paradu će otvoriti otac jednog deteta sa autizmom, procenjuje ih da ima 70.000 ljudi sa autizmom u Srbiji. Mi insistiramo na društvenoj solidarnosti, da se pripadnici svih ugroženih grupa solidarišu, kao i da se solidarišu sa problemima većine – rekao je Milićević.

Foto: TV Pink Printscreen

On je istakao da LGBT nije isključena zajednica u odnosu na probleme ostatka društva.

- Nije dovoljna politička inkluzija, tu su ekonomski problemi. Ključni zahtev je zahtev da se donese zakonska regulativa kojom će se regulisati istopolna partnerstva. Tu je i pitanje nasledstva – rekao je Milićević.

Kako je dodao, parada više nije bezbednosni problem i Srbija ima dovoljno kapaciteta da obezbedi svaki javni skup.

- Imaćemo obezbeđenje koje u skladu sa rizikom, ali to nema veze sa situacijama kada je bilo potrebno 1.000 policajaca, oklopna vozila i helikopteri – naveo je Milićević i podsetio da se parade “Ponos Srbije” održava petu godinu za redom.

Ukazao je i na problem nasilja, istakavši da je svaki pripdanik LGBT zajednice bio žrtva nasilja, ili poznaje nekoga ko je bio žrtva nasilja.

Milica Đurđević Stamenkovski iz Srpskog sabora Zavetnici je ocenila da je u moru gorućih problema parada potpuno marginalna i nepotrebna, te da je novac od organizacije bilo bolje usmeriti za poplavljena domaćinstva.

Foto: TV Pink Printscreen

Prema njenoj oceni, to bi bio korak ka integracijama u društvu.

- Tražiti od države veća sredstva za njihove aktivnosti je neodgovorno i neozbiljno. Parade ne služe u korist LGBT osoba, koriste se za političke poruke. Prošle godine smo imali devojku ili dečka, nisam sigurna, u narodnoj nošnji koja je igrala oko šipke – dodala je Đurđević ocenivši da se na taj način produbljuje konflikt i diskriminacija.

Ona je ocenila i da su ovakve parade samo paravan za pranje novca.

Foto: TV Pink Printscreen

Dejan Nestorović, direktor NVO "Sigurna pozicija", navodi da su strane ambasade ulagale u proces integracije LGBT zajednice, ali da nije urađeno gotovo ništa.

- LGBT pripadnici nemaju konkretno rešenje problema. Postoji problem inkluzije u radne organizacije, jer su izloženi mobingu. Konkretni problemi su počeli da se rešavaju dolaskom odgovorne politike – dodao je Nestorović.

#Parada Ponosa/Gej Parada

'