AKTUELNO

Direktor JKP "Gradska čistoća", Marko Popadić izjavio je danas da je to preduzeće, uprkos sivm teškoćama sa kojima suočava zbog dugova koje je ostavila prethodna gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom Draganom Điasom, uspelo da značajno uveća nivo investicija i samim tim unapredi kvalitet i poveća obim pružanja usluga, jer se grad razvija.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Popadić ističe da osim povećanja kvaliteta i intenziteta čišćenja, povećana je i površina čišćenja i pranja za skoro 20 odsto u odnosu na površinu koja se čistila u prošloj godini, jer su nastale nove površine izgradnjom blokovskih naselja, uređenjem gradskih saobraćajnica, uređenjem novih prolaza i pešačkih staza.

Za tu svrhu, ukazuje, grad je obezbedio značajno veća sredstva, a JKP "Gradska čistoća" postiže odlične rezultate upravo novom i boljom organizacijom i planiranjem sredstava, kao i izuzetno racionalnim korišćenjem svakog dinara koji naši sugrađani izdvajaju.

Popadić ističe i da je u samo u ovoj godini biti investirano više nego što je Đilasova vlast, koju direktor tog JKP naziva lopovskom, investirala za čitave četiri godine.

- U ovoj godini će u resurse JKP 'Gradska čistoća' biti investirano ukupno 2,3 milijarde dinara, dok su investiciona ulaganja u periodu od 2010. do 2013. godine iznosila svega 1,6 milijardi dinara, s tim što je u poslednjoj godini vladavine lopovske vlasti uloženo sramnih 120 miliona dinara - naveo je Popadić.

Za Popadića je, kaže, neverovatno da je Djilas, kao gradonačelnik, uspeo da JKP "Gradska čistoća" zaduži za više od 1.900, kako kaže, beskorisnih podžemnih kontejnera, za koje je godina otplaćivan kredit od par miliona evra, a poslednja je otplaćena u januaru ove godine.

Popadić se stoga pita kako se Djilas danas uopšte usuđuje da komentariše i iznosi bilo kakve optužbe na račun gradskih preduzeća. Kao primer besmislenog ulaganja Djilasove vlast, Popadić je naveo i kupovinu zgrade nekadašnjeg "Ineksa", koja je, kako kaže, kupljena sredstavima za razvoj JKP "Gradska čistoća".

Direktor "Gradske čistoće" je kritikovao i izave predstavnika odborničke grupe Saveza za Srbiju u Skupštini Beograda, za koje kaže da lažima pokušavaju da dospeju u žižu javnosti.

- Naime, upravo zbog Đilasovih nameštenih tendera i prelivanja novca svih građana u privatne džepove, umesto u investiranje u gradsku infrastrukturu, godinama se već borimo sa problemima i pokušavamo da Beograd podignemo na nivo koji imaju veliki gradovi ekonomski razvijenih zemalja - tvrdi Popadić.

Uz podsećanje šta je sve nabavljeno u 2018., Popadić najavljuje da će u ovoj godini biti realizovana nabavka neophodne opreme i vozila u vrednosti od 560 miliona dinara, zatim nabavka opreme za reciklažu 317 miliona dinara, cisterni za pranje ulica u vrednosti od 300 miliona dinara, a individualna domaćinstva će i dale dobijati kante za mešani komunalni i reciklabilni otpad.

Za sugrađane u centralnim gradskim zonama uvodiće se postpeno i kontejneri sa karticom, kaže Popadić.

- Ovo je samo deo investicija i napora koje JKP 'Gradska čistoća' ulaže, a građani su svakodnevno uvereni u angažovanje i požrtvovanje naših radnika u svim vanrednim situacijama - kaže Popadić koji smatra da je stoga neprimerena svaka kritika aktuelnoj vlasti koju izgovara Đilas.

#Gradska čistoća

'