AKTUELNO

Trenutno najugroženiji deo Beograda je leva obala Dunava jer u ovom delu grada kanalizacija postoji na svega 15 odsto teritorije. Ovde je za oko 45 minuta palo 100 litara vode po metru kvadratnom što su jednomesečne padavine, a za poslednja tri dana ovde je palo skoro 170 litara vode po metru kvadratnom. Kolika je to količina padavina vidi se kada se uporedi sa poplavama u Obrenovcu 2014. godine kada je palo 185 litara, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić iz crpne stanice Borča.

On je dodao da u ovom trenutku rade crpne stanice, na terenu su ekipe JVP „Beogradvode”, kao i mehanizacija sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije.

– Kada se završi sa ispumpavanjem vode, nastupiće Zavod za javno zdravlje i Zavod za biocide i medicinsku ekologiju koji će ispitati u kakvom se stanju nalazi zemljište, s obzirom na to da su se izlile mnoge septičke jame. Sada se vidi koliko smo bili u pravu kada smo pre mesec dana potpisali ugovor sa Evropskom investicionom bankom kako bi se konačno rešio problem sa kanalizacijom na levoj obali Dunava gde živi oko 150 hiljada ljudi – rekao je Vesić.

On je dodao da se u čitavom Beogradu voda polako povlači i da, pored leve obale Dunava, problema ima i u Zemunu i Novom Beogradu.

– Na terenu je 27 ekipa JKP „Gradska čistoća”. Preko 40 vozila peru ulice koje su bile poplavljene, a 24 ekipe JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” sa 13 velikih vozila otčepljuju kanalizaciju. Pored toga, na terenu je i 20 ekipa JKP „Zelenilo – Beograd” koje su do sada sanirale 14 polomljenih stabala, ekipe „Beograd-puta” su takođe na terenu, u ovom trenutku na 12 raskrsnica ne rade semafori jer trafostanice ne rade i to će sve biti popravljeno do 12 sati. Pored toga, oko 6.000 potrošača je još uvek bez struje, uglavnom iz Novog Beograda i Zemuna, a bilo ih je oko 9.000, i to se polako smanjuje. Na osnovu svega ovoga može se reći da se Beograd polako oporavlja od ove velike prirodne nepogode – naglasio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je rekao i da je poplavljeno dvadeset obdaništa, kao i da će, na osnovu plana koji je napravio Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, deca biti raspoređena u druga obdaništa i roditelji će ujutro dobiti raspored gde će deca biti prebačena.

– Gradski saobraćaj dobro funkcioniše i sve ulice su prohodne. Bilo je problema u pojedinim stanarskim garažama koje su poplavljene i ekipe JKP „Parking servis” su na terenu kako bi se izvukla voda iz njih. Čak je i auto-put u jednom trenutku bio zatvoren, što govori koliko je to bila velika nepogoda. Ne postoji kanalizacioni sistem u svetu koji bi mogao da prihvati ovoliku količinu vode odjednom, a pogotovo naš u koji dugo nije ulagano – rekao je Vesić.

On je dodao da su u ovom trenutku sva gradska komunalna preduzeća sa ljudstvom i direktorima na terenu, ima dovoljno pumpi da se odmah ispumpa sva voda, ali ta voda nema gde da ode i zato ona mora da se sukcesivno ispumpava.

#Goran Vesić

'