AKTUELNO

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković upoznala je danas tokom sastanka u Bakuu zamenika ministra unutrašnjih poslova Republike Azerbejdžan Oruja Zalova sa argumentima Srbije protiv ponovnog razmatranja zahteva takozvanog Kosova za prijem u Interpol.

Popović Ivković se zahvalila Azerbejdžanu na podršci Srbiji na prošlogodišnjoj Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju u očuvanju poštovanja međunarodnog prava, ali i sprečavanju politizacije ove profesionalne policijske organizacije.

- Prijem takozvanog Kosova u Interpol predstavljao bi ozbiljan presedan koji bi doveo do politizacije ove međunarodne organizacije i koji bi otvorio probleme i za sve druge zemlje koje se suočavaju sa separatističkim težnjama na svojim teritorijama - istakla je Popović Ivković.

Foto: mup.gov.rs

Ona je podsetila i da bi ovaj prijem predstavljao najgrublje kršenje međunarodnog prava, počev od Rezolucije 1244, ali i kršenja Korelove rezolucije samog Interpola, koja jasno propisuje da članice ove organizacije mogu biti samo države članice Ujedinjenih acija ili posmatrači u UN, što takozvano Kosovo svakako nije.

Zamenik ministra Zalov istakao je da Azerbejdžan podržava teritorijalni integritet Srbije i da će MUP Azerbejdžana nastaviti da pruža podršku Srbiji u međunarodnim organizacijama.

Foto: mup.gov.rs

- Naša dva ministarstva i naše države su strateški partneri i takav je odnos i naših ministara unutrašnjih poslova, ali i predsednika naših dveju zemalja i sa takvom saradnjom ćemo nastaviti i u budućnosti - rekao je Zalov.

Popović Ivković i Zalov su razgovarali i o nastavku saradnje policija dveju zemalja, sa akcentom na borbu protiv narkotika, trgovine ljudima i iregularnih migracija.

Foto: mup.gov.rs

Oni su razmotrili i konkretne korake u unapređenju saradnje, uključujući razmenu iskustava i zajedničke obuke pripadnika dva ministarstva, naročito u oblasti borbe protiv sajber kriminala.

#Biljana Popović Ivković

'