AKTUELNO

Vlada SAD prenela je duboku zabrinutost Ujedinjenim nacijama zbog vesti o putovanju šefa kancelarije za borbu protiv terorizma i zamenika generalnog sekretara UN Vladimira Voronkova na daleki zapad Kine, u nemirni region Sinđijang s većinskim muslimanskim stanovništvom.

AP prenosi da je zamenik američkog državnog sekretara Džon Saliven juče telefonom razgovarao s generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom i ocenio posetu Voronkova kao "izuzetno neprikladnu imajući u vidu represivnu kampanju bez presedana koja je u toku u Sinđijangu nad Ujgurima, etničkim Kazacima, Kirgizima i drugim muslimanima".

Navodi se da je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo da Voronkov boravi u Kini po pozivu vlasti te zemlje, ali nije navelo detalje.

- Konkretnije informacije će pravovremeno biti objavljene - kazao je portparol tog ministarstva Geng Šuang.

AP navodi da se Kina suočava s kritikama iz inostranstva zbog kampova za interniranje u Sinđijangu u kojima se, prema procenama, nalazi milion Ujgura i pripadnika drugih mahom muslimanskih etničkih grupa. Navodi se da kineski zvaničnici opisuju kampove kao centre za stručno osposobljavanje i poručuju da su oni neophodni kako bi se obuzdao verski ekstremizam.

#SAD

#Ujedinjene nacije

'