AKTUELNO

Ono što sada čini i nagoveštava da čini predsednik Crne Gore Milo Đukanović izaziva čuđenje čitavog sveta, neka mu Bog da uma da razmisli šta čini i da ne zasluži prokletstvo i osudu celog srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve, izjavio je patrijarh Irinej.

- Pokušaji i ta dela koju nameravaju da se učine čine da se svi vladari crnogorski prevrću u grobovima svojim, videći šta čini njihov naslednik, nažalost. Čovek koji sedi na prestolu Svetog Petra Cetinjskog, Njegoša, velikog srpskog pesnika i kralja Nikole, jednog mudrog vladara. Čude se tome da je na njihov presto došao čovek koji ratuje protiv Crne Gore, protiv Srba u Crnoj Gori - rekao je patrijarh.

On se zapitao šta su to Crnogorci, ako ne Srbi iz Crne Gore, dodavši da isto tako postoje Šumadinci, Vojvođani, Ličani, Bosanci, Hercegovci i drugi.

Kako kaže, žalosno je da čovek koji je na "tronu svojih predaka" čini ono što ni Turci nisu činili.

- Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu, ni komunisti, niti je iko drugi to činio, ali je došao Crnogorac da uništi srpsku crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala. Da nije bilo srpske crkve, oni bi doživeli sudbinu prizrenskih komšija i primili islam i izgubili sve iz srpskog naroda - rekao je Irinej.

Kaže da Đukanović danas diže glas protiv Srba u Crnoj Gori, protiv srpske crkve i oduzima vekovnu imovinu srpske crkve i srpskog naroda.

- To što čini, to niko ne razume. Ja ne znam kako na to gleda svet, koji poštuje istoriju, poštuje nasleđe. Nadam se da će i oni reagovati i tog takvog čoveka dovesti do nekog saznanja. Nažalost, teško mi je to da kažem - ali srpski narod lepo kaže da je Poturica gori od Turčina - kazao je patrijarh.

#Milo Đukanović

#Patrijarh Irinej

'