AKTUELNO

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas u društvu ministra finansija Siniše Malog i predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića novootvorenu fabriku kompanije „Meita” u obrenovačkom naselju Barič.

Radojičić je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja nove fabrike i rekao da je za njega, kao gradonačelnika, od velike važnosti da se opština Obrenovac razvija.

– Druga fabrika kompanije „Meita” važna je karika u tom procesu jer će, pre svega, stvoriti još 1.000 novih radnih mesta. Prošli smo kroz novu fabriku, videli savremenu tehnologiju i uverili se da su radnici zadovoljni. Direktorka Vang uverila nas je da sa napretkom radne snage, u smislu kvalifikovanosti za obavljanje poslova, ide i poboljšanje uslova, odnosno zarada – rekao je Radojičić.

On je istakao da je za Obrenovac izuzetno važna i izgradnja auto-puta do Čačka, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine.

Foto: Beograd.rs

– Grad Beograd će nastaviti da podržava opštinu Obrenovac, kao i ostalih 16 opština, pre svega nastojanjem da obezbedi svu nedostajaću infrastrukturu. Sa nama je danas i direktor EPS-a, koji će izgradnjom trafostanice jačine 30 megavata obezbediti stabilno snabdevanje električnom energijom. Ravnomeran razvoj svih beogradskih opština je naš prioritet, kao i kvalitet života svih sugrađana, bez obzira na mesto stanovanja – poručio je Radojičić.

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je prezadovoljan viđenim i podsetio da je na istom mestu pre nešto više od tri godine postojala samo stara i napuštena fabrika.

– Malo ko je tada verovao da će se ovde nalaziti jedna od najmodernijih fabrika koja se bavi proizvodnjom turbina za automobile. U prvoj fabrici kompanije „Meita” zaposleno je 2.400 ljudi, a u ovoj koju smo danas obišli još 400, uz napomenu da kompaniji fali još 1.000 radnika Sada imamo takvu situaciju da u opštini Obrenovac ponestaje kvalifikovane radne snage, dok je pre nekoliko godina ova opština imala jednu od najvećih stopa nezaposlenosti. Zbog toga je ova fabrika najbolja slika pozitivnih promena koje se dešavaju u Beogradu i Srbiji – rekao je Mali.

Foto: Beograd.rs

Predsednik opštine Miroslav Čučković rekao je da je Obrenovac danas mesto u Srbiji u kojem se najbolje može videti da mladi ne bi trebalo da napuštaju zemlju.

Foto: Beograd.rs

– Ovde apsolutno ne postoji mlad čovek koji bi želeo da radi, a da nije dobio priliku. Kao i prošle godine, kompletna generacija Srednje tehničke škole dobiće da potpiše ugovor za stalni radni odnos. U Obrenovcu se proizvodi više od polovine električne energije potrebne za funkcionisanje Srbije, a sa drugom fabrikom kompanije „Meita”, naša opština postaje i prestonica srpske automobilske industrije. Prihod od poreza na zarade naše opštine je preko milijardu dinara i to najbolje pokazuje kakvu korist donosi ova fabrika i za građane koji ovde ne rade. To je novac koji koristimo za izgradnju infrastrukture i ubeđen sam da će dobro poslovanje „Meite” motivisati vlasnika kompanije da izgradi i treću fabriku – rekao je Čučković.

Direktorka kompanije Fibi Vang rekla je da „Meita” ima nameru da postane lider u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju.

#Zoran Radojičić

'