AKTUELNO

Đurićeva je zamalo umrla, ali to kao da je bio podstrek devojkama da se podvrgnu ovoj intervenciji. Psihijatar prof. dr Jovan Marić otkriva za naš portal šta je razlog za opasne odluke koje prave mladi.

Javna ličnost Tamara Đurić, preživela je pre tri godine pravu dramu zbog silikona u zadnjici. Ona je doživela kliničku smrt, sepsu i zamalo umrla, a kako kaže, devojke danas i te kako preteruju kada su estetski zahvati u pitanju. Mladima danas nije bitno šta rade, već im je važno da u tome preteraju.

- Vidim da kod mladih nije bitno šta se radi, bitno je samo da se pretera. Devojke uglavnom preteraju u količlini silkona, dimenziji grudi, usana. I ja sam u jednom momentu preterala… - rekla je Đurićeva gostujući u "Novom jutru" Televizije Pink.

Foto: Instagram

Ona je spomenula i to da, dok je prolazila kroz zdravstveni problem opasan po život, hirurg joj je saopštio da je počela prava “pomama” za silikonskim zadnjicama među mladim devojkama.

- Kao da ništa nisu naučile iz mog iskustva – rekla je Đurićeva začuđeno.

S tim u vezi psihijatar prof. dr Jovan Marić kaže da je pitanje da li je ovaj fenomen zaista tačan, ali ako jeste, ocenjuje da je njegov cilj – medijska pažnja.

Mladi nažalost rizikuju mnogo, pre svega zdravstvene posledice, kako bi doživeli pet minuta medijske slave. Da bi uspeli, biraju i najbizarnije stvari: slikaju se i prave selfije na opasnim mestima. Setimo se devojčice koja se slikala kako ima odnose sa psom, kao i slučajeva onih koji su izgubili živote praveći selfije. Dakle, rizikuju da poginu, da dobiju neku infekciju, a sve zarad medijske slave – kaže profesor za Pink.rs.

Ocenjuje da su dokazivanje u vršnjačkoj grupi i pažnja javnosti verovatno glavni pokretači ovakvih opasnih odluka.

- Vršnjačkim grupama, naročito u 17-18. godini, odnosno u poslednjim razredima srednjih škola, izuzetno je važno da su “in”, što podrazumeva najneobičnije promene, situacije, pa tako i ugradnju silikona i implanta u različite delove tela, tetovaže, i to često sa ubeđenjem da, u perspektivi, ovakva odluka može da se “poništi”: da silikoni mogu da se izduvaju, tetovaža ukloni – kaže profesor.

Foto: TvPink Printscreen

Mnogi se, kaže, posle izvesnog vremena pokaju.

- Tako je to: živimo u vremenu vizuelne civilizacije. Neobični selfiji, društvene mreže, što više lajkova, a mladi ne shvataju koliko rizično sve to može biti. Zato preteruju i, samim tim, rizikuju svoje zdravlje – rekao je Marić.

Kada je reč o prevenciji, kaže “mlado se drvo savija”.

- Kada posadite drvo, ono se savija prema suncu, a ako raste krivo, pobiju se kočići kako bi nastavilo da raste pravo. Mlado drvo, grbo drvo koje krivo raste, nikada se ne ispravi, kaže naš narod, a mlado drvo, odnosno mlad organizam je ranjiv. Dakle, ako u uzrastu od 15, 17, 19 godina oštetite zdravlje nepromišljenom odlukom u odnosu na svoje telo, bićete grbavi celoga života, odnosno, imaćete ozbiljne zdravstvene posledice i mnogo problema – zaključuje Marić, dodajući da je zdravlje najvredniji dar koji je jako važno čuvati.

Pročitajte još: 'VAŽNO IM JE SAMO DA PRETERAJU!' Tamara Đurić doživela KLINIČKU SMRT i ZAMALO UMRLA zbog silikona, a evo koju je poruku sada poslala mladim devojkama (VIDEO)

#Jovan Marić

#Psihijatar

#Tamara Đurić

'