AKTUELNO

Najavljujući posetu francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji u julu, "Politika" piše da je za našu zemlju izuzetna čast što francuski predsednik dolazi odmah nakon najvećeg državnog praznika Francuske, 14. jula, te da to ukazuje da Pariz želi značajno da pojača svoje prisustvo u našoj zemlji i regionu.

Francuski predsednik boraviće u poseti Srbiji dva dana 15. i 16. jula kao gost predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a činjenica da je reč o dvodnevnoj poseti, svedoči o želji francuske strane za potvrđivanje i dalje jačanje dobrih odnosa, uključujući i sve razvijeniju ekonomsku saradnju i godišnju razmenu koja dostiže milijardu evra.

Poseta dolazi u važnom trenutku s obzirom da je Beograd izložen ogromnim pritiscima u vezi sa KiM, te navodi da je predstavnica Francuske na sednici SB Un u Njujorku pre dva dana imala balansiraniju retoriku u poređenjeu s drugim zapadnim državama koje priznaju nezavisnost Kosova.

Sve to svedoči da Pariz može biti otvoreniji za predloge srpske strane kada je reč o postizanju kompromisnog rešenja.

Prvobitno je poseta Makrona bila najavljena za početak decembra 2018. ali je pomerena zbog pobune "žutih prsluka" u Parizu i nizu drugih gradova.

#Emanuel Makron

#Poseta

'