AKTUELNO

U okviru Nedelje energije, koja se održava pod parolom "Budućnost je u održivoj energiji", na Trgu Nikole Pašića u Beogradu danas je održan promotivni sajam u okviru koga su predstavljeni različiti gradski projekti koji za cilj imaju energetsku efikasnost.

Na sajmu su se predstavili Sekretarijat za energetiku i gradska preduzeća "Parking servis", "Javno osvetljenje", "Gradska čistoća", "Beogradske elektrane" i GSP sa svojim projektima energetske efikasnosti kao što su "Parkiraj i bicikliraj", pametna rasveta, eko električni autobusi, izgradnja vangradskog toplovoda...

- Nedelja energije ima zadatak da pokaže ne samo šta smo mi sve, kao Grad, uradili proteklih godina kada su u pitanju održiva energija i zdrav način života već i da pošaljemo poruku ljudima da to mora da postane način našeg svakodnevnog života, ne samo naša obaveza prema zakonima ili pravilima koje imamo kako se približavamo Evropskoj uniji - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Podsetio je na odluku Grada Beograda da se u prestonici da prednost biciklističkom i pešačkom saobraćaju, u odnosu na automobilski saobraćaj.

- Mi tu politiku dosledno sprovodimo. Bez obzira što ima raznih ljudi koji misle da treba da imamo više automobilskog saobraćaja, mi ne mislimo tako već smatramo da treba da bude više biciklističkih staza i pešačkih zona - rekao je on.

Foto: Tanjug/ Beoinfo/Sekretarijat za informisanje grada Beograda

Najavio da će u narednih nekoliko nedelja biti raspisan tender za prve javne bicikle u Beogradu i dodao da će prestonica imati 150 stanica javnih bicikala.

- To je nešto što Beograd do sada nije imao, a imaju sve razvijene prestonice u Evropi - rekao je Vesić i, između ostalog, naveo da će sedeće godine biti nabavljeni električni autobusi.

Vesić je najavio da će za nedelju, dve u pešačkoj zoni u centru grada početi da saobraća "Vrabac servis", u okviru koga će građane besplatno prevoziti četiri mala električna autobusa.

Naveo je da je posebno ponosan na to što će u Beogradu od 1. januara 2020. godine biti zabranjena upotreba plastičnih kesa.

- Neće više biti plastičnih kesa u Beogradu i veoma sam ponosan zbog toga. Beograd će biti prvi grad u Srbiji i u ovom delu Evrope koji neće imati plastičnih kesa - rekao je Vesić i dodao da su mnoge zemlje u svetu zabranile upotrebu plastičnih kesa, kao što je Kenija.

Gradska sekretarka za energetiku Nina Jandrić je rekla da je sajam prilika da se građani informišu o projektima gradskih preduzeća koji za cilj imaju energetsku efikasnost, ali i da se posavetuju na koje sve načine mogu da uštede energiju, počevši od svog domaćinstva.

Ona je, između ostalog, navela da je Sekretarijat za energetiku od prošle godine ugradio pet solarnih panela na tri škole i dva Doma zdravlja čime je, dodala je, smanjen utrošak električne energije.

Foto: Tanjug/ Beoinfo/Sekretarijat za informisanje grada Beograda

U okviru sajma učenici Eleketrotehničke škole "Rade Končar" su prezentovali svoje delo - pametni automobil, a posetiocima su podeljene ulaznice za Muzej nauke i tehnike.

Nedelja energije 2019 je počela 10. i trajaće do 14. juna, a teme koje obuhvata su značaj energetske efikasnosti, racionalna potrošnja energije, obnovljivi izvori energije, zaštita životne sredine, kao i nova rešenja i tehnologije.

Nedelja energije se održava pod parolom "Budućnost je u održivoj energiji" u organizaciji Grada Beograda i Sekretarijata za energetiku, a u fokusu planiranih aktivnosti Grada su veća energetska efikasnost u zgradama javnog sektora, veći angažman javnih komunalnih preduzeća u očuvanju energije i zaštite životne sredine, aktivnosti na podizanju svesti građana o značaju uštede energije u stambenim zgradama i dalje razvijanje Informaciobnog sistema energetike Beograda.

#Goran Vesić

'