AKTUELNO

SAD, Rusija i Kina čine trojstvo koje ima takvo naoružanje da mogu jedni druge da unište više puta, ali sve se više materijalnih i ljudskih sredstava ulaže u sajber ratovanje, rekao je za Novo jutro, politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić.

Povodom optužbi Bele kuće da Rusija vrši kibernetičke operacije protiv drugih država, Kesić je rekao da je to smešno, i dodaje da se određena politička elita, kao i pojedini mediji u SAD ponašaju kao francuska sobarica.

- Amerika je zapravo jedna od retkih zemalja koja ima u svom budžetu deo koji služi za mešanje u poslove drugih zemalja. Takođe, imaju i budžet i opremu za prisluškivanje i praćenje maltene celog sveta. Na neki način postavljaju se veoma naivno. Sa druge strane, najavljuju i to da su duboko ušli u neku političku kampanju – rekao je Kesić.

Kako kaže, Tramp održava kampanju još od prošlih izbora, i stalno, kako dodaje, povlači konkretne korake i poruke trudeći se da konstantno utiče na ključne grupacije.

- On je non-stop na udaru da je izdajnik, da je plaćenik. Stalno ga ismejavaju. U defanzivi je pogotovo kada je u pitanju Rusija. Demokrate pripremaju teren za opoziv predsednika, iako nema šanse da dobiju, na neki način žele da prave pozorište ali i konstantnu tenzija do izbora – rekao je Kesić.

Foto: TvPink Printscreen

Kesić je istakao da Tramp u poslednje vreme i sam govori da je za bolje odnose sa Rusijom, i dodaje da takođe pokazuje i neku zrelost i spremnost za korektne odnose sa Kinom i Rusijom.

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost istakao je da se odavde stiče dojam da Tramp još uvek nije uzeo sve konce vlasti u svoje ruke, jer se i nakon dve godine bori protiv takozvane “duboke” države. Kako kaže, to upravo i jeste ideja tih nasleđenih struktura, da Tramp što je moguće više ostane u defanzivi.

- A u vezi sa postupcima NATO-a prema Rusiji, stvari treba posmatrati iz više uglova. Svakom vojno-političkom savezu pogoduje neka napetost i nestabilnost, jer u tom slučaju najbolje pravdaju ogromne budžete. Mali procenat vojske je spreman da brani čak i svoje otadžbine, tako da, kako dodaje, militarizacija ne ide u željenom pravcu za one koji uzimaju pare od toga – rekao je Kajtez.

On je rekao da je drugi momenat da stalno približavanje granicama Rusija samo po sebi izaziva opasnost i rizik, i ističe da se sve podiže na nivo opasnih sučeljavanja i kako kaže, postoji opasnost da se u nekom momentu dogodi neki incident koji bi potom bilo teško zaustaviti.

Foto: TvPink Printscreen

- Ogromna ljudska i materijalna sredstva svih velikih zemalja idu u pravcu sajber ratovanja. Njima je uvek potreban neki izazov i čini mi se da je SAD krenula mnogo žešće na Rusiju jer joj se čini da je to najslabija karika u tom trouglu SAD, Rusija i Kina. Ono što je nesporno, jeste antagonizam i neprijateljstvo Ukrajine i Rusije – rekao je Kajtez.

Ističe da možemo da vidimo da SAD upozoravaju novog predsednika Ukrajine da se previše ne približava Rusiji, jer im, kako kaže, odgovara da imaju neku “ranu koja će stalno da krvari”.

Kesić ističe da je to sve igra koja može imati ogromne posledice po ceo svet.

- Oni mogu uništiti jedni druge više puta, ako se uzme u obzir naoružanje koje imaju – rekao je Kesić.

#Kina

#Rusija

#SAD

'