AKTUELNO

Odlazeći ruski ambasador u Srbiji, Aleksandar Čepurin, posle sedam godina provedenih u Beogradu kaže da će našu zemlju pamtiti kao hrabru i srdačnu, a za Beograd ističe da je to "grad sa dušom".

- Pamtiću Srbiju kao istrajnu, hrabru, strpljivu, srdacnu i ljubaznu zemlju, a Srbe kao hrabre, iskrene, neverovatno ljubazne ljude koji, čim čuju ruski akcenat, osmehnu se uvek osobi s kojom razgovaraju - rekao je Čepurin u oproštajnom intervjuu za "Diplomasi end komers".

Beograd mu se, kako naglašava, mnogo dopada jer je "monumentalan, respektabilan i ugodan u isto vreme".

- Ima svoje lice i svoju tradiciju. Ima dušu. Gradska arhitektura je neobična i paradoksalna - rekao je ruski diplomata. Kako ističe, ne može, a da ne spomene "opipljive" promene u Srbiji u poslednjih sedam, pre svega ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti.

- Važno je da, bez obzira na decenije drame kroz koju je prolazio srpski narod, nisu izgubili svoje nacionalno samopoštovanje i verovanje u tradicionalne smernice - rekao je Čepurin.

Biti ruski ambasador sedam godina u Srbiji je, kaže Čepurin, odgovoran, plemenit i zahvalan posao ali i edukativan. Pamtiće, kaže, proslave i srpska "kola", pesmu "Tamo daleko", koja je poznata i omiljena i u Rusiji, srpsku slavu i naravno, dodaje, ljude koje je imao sreću da upozna u svojstvu ambasadora.

Foto: Tanjug

Čepurin navodi i da su mu drage uspomene vezane za 180. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije, koja je proslavljena prošle godine kao i zvanična poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, 2014. i ove godine. Čepurin je rekao da priprema knjigu o Srbiji i srpskom narodu, jer "u Srbiji sve inspiriše".

- To je zemlja divnih ljudi, prelepih predela, posebne kulture, sjajne istorije i svetle budućnosti - naglasio je Čepurin.

Prema njegovim rečima, postoji samo nekoliko zemalja u svetu koje, kao Rusija i Srbija, podržavaju jedna drugu i pokazuju razumevanje jedna za drugu vekovima.

Kako je rekao, strateško partnerstvo sa Srbijom zasniva se na poverenju i uzajamnom poštovanju, zajedničkim prioritetima u pogledu društveno-ekonomskog razvoja, sličnim pristupima razvoju međudržavne komunikacije i održavanju međunarodnog mira i bezbednosti.

Rusija će nastaviti, ističe Čepurin, da podržava Beograd u zaštiti nacionalnih interesa, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije u skladu sa međunarodnim pravom, a pre svega u skladu s Rezolucijom 12 44 Saveta bezbednosti UN.

Rusija je posebno zainteresovana da poveća uvoz iz Srbije, a ekonomski rast u Srbiji to omogućava, na "naše zadovoljstvo", rekao je ruski ambasador.

Foto: Tanjug

Od značajnih bilateralnih projekata, Čepurin je pomenuo rekonstrukciju srpskog železničkog sistema, modernizaciju skladišta podžemnog gasa Banatski Dvor, izgradnju glavnog gasovoda Bugarska-Srbija-Mađarska i sanaciju hidroelektrane Đerdap.

Jos jedno područje saradnje je, dodao je Čepurin, sfera digitalizacije i inovacija, uključujući mirnodopsku nuklearnu tehnologiju. Tu su i brojni humanitarni i kulturni projekti, a kao najbolja ilustracija je unutrašnje uređenje Hrama Svetog Save u Beogradu, najvećeg pravoslavnog hrama na Balkanu, naveo je Čepurin.

Hram će biti važan simbol neraskidivog duhovnog jedinstva naših naroda, zaključio je Čepurin u intervjuu za "Diplomasi end komers".

#Aleksandar Čepurin

'